Što trebate učiniti prije trudnoće?

Što trebate učiniti prije trudnoće?

Što trebate učiniti prije trudnoće?
  • Objavljeno: Utorak, 18.12.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Vi i partner razmišljate o začeću? To je odlično, jedno od najuzbudljivijih trenutaka u vašim životima. Također, to je odlična prilika da provjerite jeste li potpuno spremni za blaženo stanje.

Donosimo vam listu stvari koje svakako trebate napraviti prije nego li ostanete trudni.

Stanite na vagu

Pothranjenost može utjecati na ovulaciju, tako da koji kilogram više može pomoći da što prije ostanete trudni. Ukoliko se bojite pretilosti, probajte doći do svoje idealne težine prije trudnoće.

Nećete se samo osjećati bolje tijekom trudnoće i biti u boljoj formi za porođaj, već ćete smanjiti rizik za visoki krvni tlak i dijabetes. Drugi razlog da sada stanete na vagu je zbog opasnosti od gubljenja kilograma tijekom trudnoće. Međutim, izgubiti koji kilogram tijekom prvog tromjesečja nije neobično jer se tada javljaju mučnine i povraćanje.

Beba treba kalorije da bi rasla. Trebate jesti zdrave namirnice kao što su cjelovite žitarice, voće i povrće. Također, umjerena tjelovježba kao što je hodanje ili joga, može olakšati začeće.

Prestanite pušiti i piti alkohol

Ne trebamo vam ni govoriti koliko su cigarete i alkohol štetni za bebu. Može doći do problema sa srcem i mentalnih oštećenja. Stoga ne bi bila loša ideja prestati s nezdravim navikama kako biste svojoj bebi pružili što ljepši početak u vašem trbuhu. Također, potaknite partnera da prestane pušiti i piti jer, u protivnom, može doći do smanjenja broja spermija.

Putujte

Volite putovanja? Maštate o egzotičnim zemljama? Idite sada, prije nego li dobijete bebu i autosjedalicu. Daleka putovanja mogu biti puno složenija kada ste trudni. Vaš liječnik vam također može savjetovati da odgodite duga putovanja za vrijeme trudnoće. Stoga, spakirajte torbe i krenite!

Provjerite svoje lijekove

Neki lijekovi se smiju piti za vrijeme trudnoće, a neki ne. Možda ćete za vrijeme trudnoće trebati piti druge lijekove ili prestati s konzumacijom lijekova sve dok se dijete ne rodi. U nekim slučajevima je opasnije prestati s upotrebom lijekova. Svakako se posavjetujte s liječnikom prije nego li ostanete trudni.

Odite stomatologu

Loša zubna higijena povećava rizik od bakterijske infekcije, zbog čega može doći do preranog rođenja i preeklampsije, odnosno povišenog krvnog tlaka. Odlazak stomatologu će osigurati dobro zdravlje vaših zuba prije nego ostanete u blaženom stanju.

Cijepite se

Posjetite liječnika prije trudnoće i pitajte trebate dobiti ikakva cjepiva. Cjepivo protiv gripe ne može naškoditi trudnoći, ali ona protiv živih virusa, kao što su ospice i zaušnjaci, mogu naškoditi ukoliko se prime tijekom trudnoće.

Također saznajte jeste li imuni na vodene kozice, najbolje putem testa krvi. Vodene kozice tijekom trudnoće mogu naškoditi bebi, a da ne spominjemo koliko neugodno to može biti za vas. Ako niste imuni na kozice, cijepite se sada, a potom pričekajte barem mjesec dana do začeća.

Genetsko testiranje

Ako u vašoj obitelji postoje genetske bolesti, kao što je cistična fibroza, svakako trebate otkriti predstavljaju li i vama opasnost. Liječnik vas može uputiti genetskom savjetniku koji će napraviti testove krvi i objasniti vam rezultate. Osjećat ćete se bolje znajući da ste već sada napravili nešto za buduće dijete.

Okrečite dnevni boravak

Ne želite valjda to raditi za vrijeme trudnoće? Svi ti jaki mirisi boje i sredstava za čišćenje sigurno neće biti dobri za vas, a ni za dijete.

Boje sadrže kemikalije koje su povezane s urođenim manama. Ako je potrebno okrečiti zid ili prefarbati stari namještaj, napravite to sada, odnosno recite svome dragom da to napravi.

Povećajte unos folne kiseline

Ona je sastavni dio grupe B vitamina te pomaže kod smanjenja porođajnih defekata kao što je spina bifida. Nedostatak folne kiseline može imati trajne posljedice već u ranoj trudnoći. Liječnik će vam sigurno preporučiti pojačani unos folne kiseline.

Folna kiselina se nalazi u lisnatom zelenom povrću poput špinata. Također, mnoge žitarice sadrže folnu kiselinu. Kako god, sigurno nećete unijeti dovoljno folne kiseline putem hrane, već ćete ju trebati unositi i kao dodatak prehrani, 400mcg dnevno tijekom začeća i 600mcg dnevno tijekom trudnoće.

Smanjite unos kofeina

Ako svaki dan započinjete s velikom šalicom kave, trebali biste smanjiti unos kofeina bez obzira na začeće i trudnoću. Ne postoji jasna dnevna količina kofeina koja bi se trebala unositi, ali stručnjaci savjetuju da to ne bude više od 15mg dnevno, odnosno jedna šalica kave dnevno. Visok unos kofeina može utjecati na plodnost, stoga ćete povećati mogućnost začeća ukoliko smanjite unos kofeina.

Izračunajte troškove

Podizanje djeteta nije jeftino. Ne samo da morate kupiti odjeću, krevetić, kolica, sjedalicu i hranu, vi također morate i na porodiljni dopust, što za vas znači manje prihoda. Porazgovarajte s poslodavcem o kolikom iznosu se radi, kao i s drugim roditeljima kako biste znali što očekivati i koliko ćete vi i partner trebati izdvojiti novaca.

Otiđite frizeru

Mnogi stručnjaci ne preporučaju bojanje kose tijekom trudnoće jer kemikalije, koje se nalaze u bojama, mogu predstavljati rizik za bebu. Otiđite frizeru prije začeća kako bi vaša kosa što duže ostala lijepa.

Očistite mačju kutiju za pijesak posljednji put

Kada ste trudni, u većem ste riziku da se zarazite parazitima i obolite od toksoplazmoze.

Priuštite si malo uzbuđenja

Aktivnosti kao što su skakanje padobranom, jahanje ili skijanje na vodi, mogu se činiti previše rizičnima tijekom trudnoće, pa ako ste uvijek maštali o skoku s padobranom, sada je vrijeme da to učinite.

Vitashop