Kako godine utječu na plodnost

Kako godine utječu na plodnost

Kako godine utječu na plodnost
  • Objavljeno: Petak, 13.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ženska plodnost opada nakon otprilike 27. godine života. Do tog vremena, žena je izgubila mnogo jajašaca kroz menstruacije i prirodno trošenje. Europska studija iz 2002. godine je zaključila da su izgledi za trudnoću dvostruko veći za žene ispod 27 godina, u odnosu na žene starije od 35 godina. Starenje uzrokuje promjenu obrazaca ovulacije, smanjenje broja jajašaca, a i povećava se vjerojatnost za medicinska i ginekološka stanja (kao što su endometrioza ili visoki krvni tlak), što može ugroziti začeće i / ili trudnoću.

Stručnjaci se slažu da su dvadesete optimalno najbolja dob da žena zatrudni. Suprotno onome što mnogi ljudi vjeruju, dob utječe i na plodnost muškaraca. Broj spermija opada kako muškarac stari. I iako muškarci mogu postati očevi i u starosti, rizik da se dijete rodi s kromosomskim poremećajima, osobito s Downovim sindromom, raste nakon 35. godine za muškarce, baš kao i za žene.

Nakon 40 godine, više od jedne trećine trudnoća završava pobačajem. Ako ste mlađi od 35 godina, većina ginekologa vas neće uputiti specijalistu za liječenje neplodnosti sve dok ne pokušavate zatrudnjeti najmanje godinu dana. Oko jedno od 1.400 rođene djece ako su majke u dvadesetima ima Downov sindrom, a rizik se povećava za oko jedan na 100 djece ako je majka u četrdesetima.

Kao društvo u cjelini sve kasnije i kasnije se odlučujemo za djecu. Prosječna dob u kojoj se žene odlučuju za prvo dijete skočila je s 26 na 29,4 godine u zadnjih deset godina. Dok su naši roditelji započinjali obitelji u ranim dvadesetima, vremena su se promijenila.

Žene su zapravo rođene sa svim jajašcima koje će ikada imati u svojim jajnicima. Dok je to gotovo milijun po rođenju, zbog prirodnih atrofija taj broj je već smanjen na oko 300.000 do početka puberteta. To znači i značajnu razliku jer muškarci proizvode spermije tijekom cijelog života.

Iako postoje mnoge prednosti trudnoće kasnije u životu, kao što je napredovanje u karijeri, financijska stabilnost i životno iskustvo, mnoge žene ne shvaćaju da to znači da neće tako lako zatrudnjeti.

Statistički, dvadesetogodišnjakinja  ima oko 20 do 25% šanse za trudnoću tijekom svakog menstrualnog ciklusa. Nakon dobi od 25 godina, plodnost počinje postupno opadati, a šanse za začeće svakog ciklusa se smanjuju, a u dobi od 35 godina su 10% manje. Nakon 35. godine plodnost opada brže jer ima manje kvalitetnih jaja u jajnicima, a hormonalni i reproduktivni uvjeti postaju manje povoljni. Međutim, mnoge žene ne uspijevaju začeti i iznijeti zdravu trudnoću u četrdesetima.

Bez obzira na statistike najbolji savjeti koje možete poslušati bez obzira na godine su da se opustite, imate redovite spolne odnose, jedete dobro i uravnoteženo, bavite se tjelovježbom i izbjegavate cigarete i alkohol.

Vitashop