Uobičajene promjene tijekom trudnoće

Uobičajene promjene tijekom trudnoće

Uobičajene promjene tijekom trudnoće
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Trudnoća utječe na svaki dio vašeg tijela, od kose do stopala. Evo što možete očekivati.

Grudi

Rano u trudnoći grudi mogu biti osjetljive i veće. Kako trudnoća napreduje i vaše se grudi pripremaju za dojenje, one mogu postajati veće i može curiti rani oblik mlijeka koji se zove kolostrum. Provjerite da nosite grudnjak koji pruža udobnost i potporu.

Kongestija

Veći volumen krvi u trudnoći može dovesti do zagušenja i curenja nosa. Pokušajte korištenjem spreja za nos olakšati ove tegobe.

Učestalo mokrenje

Volumen krvi se povećava za vrijeme trudnoće, stavljajući povećan pritisak na bubrege. Osim toga, kasnije u trudnoći težina bebe pritišće mokraćni mjehur, a to znači i češće odlaske u kupaonicu.

Usta i zubi

Vaše tijelo treba ekstra kalcij za bebu, a ako ga ne unosite dovoljno putem prehrane, uzet će ga iz kostiju i zubi. Možete također primijetiti da desni krvare, zahvaljujući hormonima trudnoće. Dobra njega zuba s redovitim četkanjem i čišćenjem zubnim koncem, mogu spriječiti ozbiljnije probleme.

Bolovi u mišićima

Tijekom trudnoće, ligamenti i tetive u vašem tijelu se protežu. To može dovesti do nelagode pa čak i boli, posebno u donjem dijelu trbuha. Možete također doživjeti sindrom karpalnog tunela u jednoj ili obje ruke. Acetaminofen ili ibuprofen mogu pomoći, kao i vježbanje. Ibuprofen se općenito ne preporučuje nakon 28. tjedna trudnoće.

Kratkoća daha

Do kraja trudnoće, beba može pritiskati dijafragmu, a vi se možete osjećati kao da ne možete dobiti dovoljno zraka. To se zove dispneja ili kratkoća daha. Ako se osjećate neugodno, pronađite položaj koji vam omogućuje da dišete dublje.

Zatvor

Zahvalite hormonima trudnoće opet za ovaj simptom. Pokušajte izbjeći naprezanje, koje može dovesti do hemoroida. Umjesto toga, slijedite osnovne savjete za zatvor: redovito vježbajte, pijte puno vode i jedite dovoljno vlakana.

Žgaravica i plinovi

Krivite manjak mjesta za ove simptome koje većina trudnica iskusi u trećem tromjesečju. Pritisak maternice na želudac, zajedno s opuštanjem ventila između želuca i jednjaka, omogućuje vraćanje želučane kiseline u grlo.

Grčevi u nogama

Možete iskusiti iznenadne grčeve nogu ili nekontroliran nagon za kretanje nogu, osobito noću. Ovaj simptom može biti uzrokovan niskim razinama željeza ili kalija. Istezanje nogu prije spavanja i redovita tjelovježba mogu pomoći, također možete probati kalijem bogate banane.

Vitashop