Rezus-faktor danas više nije rizik

Rezus-faktor danas više nije rizik

Rezus-faktor danas više nije rizik
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je rezus-nepodudarnost?

Bebe su u majčinu trbuhu najbolje opskrbljene i zaštićene od neprilika. Ipak ponekad majčin imunološki sustav može predstavljati opasnost za nerođeno dijete. Takva situacija, primjerice, nastaje kada se majčino tijelo zbog nepodudarnosti rhezus-faktora želi zaštititi pa počinje stvarati antitijela koja uništavaju djetetova crvena krvna tjelešca. Zahvaljujući napretku medicine ta se nepodudarnost danas može uspješno liječiti tako da beba na svijet dođe zdrava.

Zašto je drugo dijete ugroženije?

Rhezus-faktor jest obilježje krvne grupe koje se nalazi na površini crvenih krvnih tjelešaca i nasljedno je. Najveći dio stanovništva ima to obilježje i zato su Rh-pozitivni.

Rhezus-nepodudarnost može nastati kada majka koja je Rh-negativna dobije dijete koje je od oca naslijedilo rhezus-faktor, dakle Rh-pozitivno je. U prvoj trudnoći takav stjecaj okolnosti uglavnom ne predstavlja problem. Ipak u svakoj trudnoći manje količine djetetove krvi dospijevaju u majčin krvotok, primjerice preko posteljice (placente) ili tijekom poroda. Majka tada stvara antitijela protiv djetetovih Rh-pozitivnih krvnih stanica budući da ih tijelo klasificira kao strane i zato ih želi uništiti. Imunološki sustav pamti taj proces kako bi idući puta odmah mogao stvoriti velik broj antitijela - majka postaje osjetljiva.

Obrambena reakcija protiv djetetove krvi

Ako je dijete u drugoj trudnoći opet Rh-pozitivno, dovoljna je već i manja količina krvi koja od djeteta prelazi majci da majčin organizam stvori mnoštvo antitijela. Ona preko placente dospijevaju u djetetov krvotok i uništavaju crvena krvna tjelešca koja su zadužena za prijenos kisika u krvi. Posljedica toga jest slabokrvnost (anemija) što znači da je u krvi premalo kisika pa djetetovo srce mora više pumpati da bi opskrbljivalo tijelo. U težim slučajevima koji se ne liječe ta preopterećenost malenoga srca može dovesti do toga da se u tijelu fetusa nakuplja voda i da on od toga umre već prije poroda. U slučaju lakše anemije djeca neposredno nakon poroda obolijevaju samo od težeg oblika žutice koja se može uspješno izliječiti terapijom ultraljubičastim zrakama.

Što činiti ako je riječ o nepodudarnosti?

Još je relativno nedavno rhezus-nepodudarnost je bila zastrašujuća komplikacija tijekom trudnoće. Danas zahvaljujući razvijenoj profilaksi i boljim terapijama tek pokoja trudnica ima problema s time. U pravilu se kod Rh-negativnih trudnica već u ranoj fazi trudnoće provodi test na antitijela. Ako se ona otkriju u krvi, trudnoća se intenzivno nadzire.

Ultrazvukom se može izmjeriti maksimalna brzina kojom krv teče krvnim žilama u djetetovu mozgu. Tako se može uvidjeti je li riječ o anemiji i koliko je ozbiljna. Tek ako se u tim istraživanjima pokaže da je dijete izrazito slabokrvno, punktira se pupkovina da bi se dobila precizna krvna slika. Kod pregleda ultrazvukom taj je zahvat mnogo rjeđe nužan. Ako dijete boluje od težeg oblika slabokrvnosti, mogu mu se još u maternici davati transfuzije krvi u pupkovinu, sve dok mu se krvna slika ponovno ne poboljša.

Ipak, rizik od rhezus-nepodudarnosti može se spriječiti. Majčin se imunološki sustav nadmudruje tako da joj se u prvoj trudnoći, otprilike u 28. tjednu te u prva 72 sata nakon poroda ubrizgavaju antitijela. Budući da imunološki sustav sada misli da već ima antitijela protiv stranih krvnih stanica, u početku ništa ne poduzima i zato ne pamti ni ''recept'' za ta antitijela. Tako se sprečava mogućnost da majčin organizam u drugoj trudnoći intenzivno stvara antitijela. Trudnoća zahvaljujući toj profilaksi u gotovo svim slučajevima teče bez poteškoća.

Vitashop