Dijabetes i trudnoća

Dijabetes i trudnoća

Dijabetes i trudnoća
 • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
 • Broj pregleda: 1.558
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Dijabetes je stanje u kojem je šećer (glukoza) u krvi previsok, jer ga vaše tijelo ne može pohraniti ispravno. Glukoza dolazi iz probave škroba iz hrane, kao što su kruh i riža. Inzulin, hormon koji proizvodi gušterača, pomaže ulazak glukoze u stanice, gdje se koristi kao gorivo za vaše tijelo.

Postoje tri vrste dijabetesa koje mogu utjecati na vas kada ste trudni:

Dijabetes tipa 1

Nastaje kada tijelo ne može proizvoditi inzulin. To obično počinje u djetinjstvu, a većina žena s dijabetesom tipa 1 će biti svjesno stanja prije nego ostanu trudne. Uzimaju inzulin kako bi držale dijabetes pod kontrolom.

Dijabetes tipa 2

Nastaje kada tijelo ne može proizvesti dovoljno inzulina ili kada je proizveden inzulin koji ne radi ispravno. To se često događa u pretilih ljudi (80% osoba s dijabetesom tipa 2 imaju povećanu težinu ili su pretile) i obično se dijagnosticira kod žena u dobi od 40 godina ili više.

Možete biti svjesni bolesti prije nego ostanete trudni ili vam može biti dijagnosticirana tokom trudnoće. Dijabetes tipa 2 može se liječiti tabletama i inzulinom, u nekim slučajevima.

Gestacijski dijabetes

Ovaj tip dijabetesa javlja se samo u trudnoći. Može se pojaviti u bilo kojem stadiju trudnoće, ali češće se javlja u drugom tromjesečju. To se događa kada vaše tijelo ne može proizvesti dovoljno inzulina kako bi zadovoljilo zahtjeve trudnoće. Gestacijski dijabetes nestaje nakon poroda.

Dvaput je veća vjerojatnost da ćete dobiti dijabetes tipa 2 kasnije u životu, ako imate gestacijski dijabetes u trudnoći.

Ako već imate dijabetes tipa 1 ili tipa 2, možete biti u većem riziku:

 • ako je beba velika, što povećava rizik od teškog poroda
 • nakon spontanog pobačaja
 • osobe s dijabetesom tipa 1 mogu imati problema s očima ili bubrezima

Vaše dijete može biti u opasnosti jer:

 • ne razvija se normalno i pati od kongenitalnih abnormalnosti, posebno abnormalnosti srca
 • može umrijeti ubrzo nakon poroda
 • ima zdravstvene probleme ubrzo nakon rođenja (kao što su problemi sa srcem i disanjem)
  može biti pretilo i/ili dobiti dijabetes kasnije u životu

Kontroliranje dijabetesa

Najbolji način za smanjenje rizika je kontroliranje dijabetesa prije trudnoće.

Bit će vam ponuđen krvni test HbA1c koji pomaže u procijeni razine glukoze u krvi. Najbolji rezultat je razina od 6,1% prije nego li zatrudnite. Ako je rezultat mnogo viši (6,5%), morat ćete glukozu u krvi držati pod kontrolom kako bi se smanjio rizik od komplikacija za vas i vaše dijete.

Normalna dnevna doza folne kiseline za žene koje pokušavaju zatrudnjeti i za trudnice je 400 mikrograma. Dijabetičarke trebaju veće doze, od oko 5mg dnevno. Vaš liječnik može propisati visoke doze folne kiseline. Uzimanje folne kiseline pomaže spriječiti da dijete razvije porođajne defekte, kao što je spina bifida.

Režim liječenja dijabetesa može ostati isti tijekom trudnoće ili ga liječnik može prilagoditi, ovisno o vašim potrebama. Redoviti pregledi su vrlo važni kako bi liječnik mogao pratiti stanje i reagirati na sve promjene koje mogu utjecati na vas ili dobrobit vašeg djeteta.

Razina glukoze u krvi će se pratiti češće, oči i bubrezi mogu biti kontrolirani češće, jer se problemi mogu povećati tijekom trudnoće.

Gestacijski dijabetes

Veća je vjerojatnost ćete razviti gestacijski dijabetes ako:

 • ste pretili s BMI indeksom iznad 30
 • ste prethodno rodili veliku bebu, težu od 4.5kg
 • već ste imali gestacijski dijabetes
 • roditelj, brat, sestra, baka ili djed imaju dijabetes

Ako ste u bilo kojoj od ovih kategorija imate povećan rizik i bit će vam ponuđeno testiranje na gestacijski dijabetes, test tolerancije na glukozu u 16. do 18. tjednu i u 28. tjednu (ili ranije ako ste imali gestacijski dijabetes u prošlosti).

Gestacijski dijabetes često se može kontrolirati kroz prehranu. Dijetetičar će vam reći kako odabrati hranu koja će zadržati razinu šećera u krvi stabilnom. Ako je razina šećera u krvi nestabilna ili je beba velika, možda ćete morati uzimati tablete ili injekcije inzulina.

Porođaj

Bebe rođene od majki dijabetički često su veće. To je zato što glukoza u krvi prolazi direktno od vas do djeteta. Ako imate visoke razine glukoze u krvi vaše dijete će proizvoditi dodatni inzulin kako bi to nadoknadilo. To može dovesti do toga da beba pohranjuje više masnog tkiva. To pak može dovesti do teškoća prilikom rođenja.

Nakon rođenja

Nakon što je beba rođena, razina glukoze u krvi će biti testirana dva do četiri sata nakon rođenja. Nahraniti dijete što je prije moguće nakon poroda (unutar 30 minuta) da biste zadržali bebinu glukozu u krvi na sigurnoj razini (2mmol/litre).

Ako ste imali gestacijski dijabetes možete prestati s liječenjem nakon rođenja. Razina glukoze u krvi će biti provjerena prije nego odete kući i opet na šest tjedana. Također ćete dobiti savjete o prehrani i tjelovježbi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.