Najbolji savjeti za zdraviji život!

Najbolji savjeti za zdraviji život!

Najbolji savjeti za zdraviji život!
  • Objavljeno: Srijeda, 12.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Od začina do proslava, svaka kultura ima svoj način da održava zdravlje i zdravu težinu. Kako bismo vas inspirirali za život pun zdravih navika, donosimo vam načine očuvanja zdravlja iz različitih dijelova svijeta.

Koristite svježe i kvalitetne namirnice

Mnogi od nas posežu za brzom hranom ili za polugotovim proizvodima koje potom samo malo doradimo. Ovakve namirnice su u pravilu prepune soli, šećera i aditiva koji škode zdravu. Umjesto toga, trebali biste odabrati navike zemalja kao što su Italija ili Japan. Naime, oni pretežno jedu svježe i sezonske namirnice.

Odaberite ribu umjesto mesa

Crveno meso je dio svakodnevne prehrane velikog broja ljudi, a stručnjaci su procijenili da je prekomjerna konzumacija crvenog mesa jedan od vodećih uzročnika srčanih bolesti. Irci većinu vremena jedu ribu. Iako su klimatski uvjeti Irske pogodni za sezonski afektivni poremećaj, znanstvenici su ustanovili da je povećani unos ribe odgovoran za njihovo dobro raspoloženje.

Uživajte u hrani

Ako ste skloni jesti i istovremeno gledati televizor, obratite pažnju na običaje Talijana ili Francuza koji još uvijek vrednuju tradicionalni način objedovanja. Jedite polako i uživajte u svakom zalogaju. Još je bolje ako jedete u društvu jer su istraživanja pokazala da na taj način pojedemo manje. Tijelu treba oko 20 minuta da prepozna osjećaj sitosti, stoga je važno da jedete polako.

Prestanite jesti na 80% osjećaja sitosti

Jedno istraživanje je pokazalo da stanovnici Okinawe imaju najduži životni vijek. Jedino što rade drugačije od ostatka svijeta je to što prestaju jesti već kod 80% osjećaja sitosti. Ovo je jedan od najboljih načina da održite zdravu težinu. Jedite polako i pratite signale svoga tijela.

Zaboravite na auto

Veliki broj ljudi svakodnevno odlazi u teretanu a istraživanja su pokazala da svakodnevne, naizgled beznačajne aktivnosti, mogu biti učinkovitije. Pri tome ne mislimo da u potpunosti prestanete odlaziti u teretanu, već da iskoristite svaki trenutak za vježbanje, kao što to čine stanovnici Nizozemske. U toj zemlji postoji više bicikala nego automobila i bicikl je najpopularnije prijevozno sredstvo.

Uz obrok unosite tekućinu

Svi znamo da alkohol nije dobar za zdravlje, ali vino (naročito crno) ima odlične prednosti, ako ga konzumirate u umjerenim količinama. Dio mediteranske prehrane je crno vino. Konzumira se u umjerenim količinama uz jelo. Crno vino će povećati razinu dobrog kolesterola i smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti.

Začinite hranu

Indijska i meksička kuhinja se temelji na začinjenoj hrani. To su prirodni začini koji poboljšavaju zdravlje. Kurkuma, začin koji se koristi za pripremu currya, smanjuje rizik od nastanka Alzheimerove bolesti. Čili pospješuje mršavljenje jer ubrzava rad metabolizma i potiče vas da jedete sporije.

Odspavajte

Španjolci imaju višestoljetnu tradiciju popodnevnog odmaranja, a Japanci dijele slične navike kako bi mogli ostati fokusirani tijekom cijelog dana. Prema najnovijim istraživanjima, popodnevno spavanje može produžiti životni vijek.

Ne zaboravite na obitelj

Istraživanja su pokazala da druženje s obitelji i bliskim osobama također može produžiti životni vijek. U Italiji, Brazilu i Australiji se i dalje odvaja vrijeme isključivo za druženje s obitelji. Od svih naroda na svijetu, Brazilci provode čak 74 sata tjedno s obitelji, što smanjuje razinu stresa i rizik od nastanka depresije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop