Najzdravija ulja svijeta

Najzdravija ulja svijeta

Najzdravija ulja svijeta
  • Objavljeno: Srijeda, 12.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ulje avokada

Kremastog okusa i bogato nezasićenim masnim kiselinama, ovo ulje je jedno od najzdravijih ulja koje možete koristiti u pripremi jela. Odličan je izvor luteina, moćnog antioksidansa koji štiti zdravlje očiju i smanjuje rizik od nastanka bolesti očiju.

Možete ga koristiti u pripremi hrane na visokim temperaturama. Odlično je za roštilj ili prženje u tavi. Također ga možete koristiti kao preljev za salate, dodatak juhama, kruhu ili čak u voćnim salatama.

Ulje konoplje

Odličan je izvor esencijalnih masnih kiselina i omega 3 masnih kiselina, koje značajno smanjuju rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Također sadrži omega 6 masne kiseline koje kožu čine sjajnijom i mekšom.

Nije dobro za pripremu jela na visokim temperaturama, stoga ga koristite u izradi preljeva, za salate ili juhe, svugdje gdje biste koristili ekstra djevičanskom maslinovo ulje.

Ulje lješnjaka

Bogato je nezasićenim masnim kiselinama. Jednom kada ga otvorite, spremite ga u hladnjak kako bi zadržalo okus, ali i ljekovita svojstva. Trebate imati na umu da ga morate potrošiti u razdoblju od 3 do 6 mjeseci.

Odlično je za začinjavanje riže, zobenih pahuljice i quinoe. Pomiješajte ga s limunovim sokom i prelijte preko kuhane tjestenine, pečenog ili kuhanog povrća. Također se odlično slaže s desertima, naročito sladoledima.

Ulje grožđa

Laganog je okusa, odličan izvor vitamina E i oleinske kiseline koja smanjuje rizik od nastanka srčanog udara za čak 73%.

Neutralan okus ovog ulja ga čini odličnim u pripremanju povrća, izradi majoneza i kremastih preljeva. Također ga u većini recepata možete koristiti kao zamjenu za u većini recepata.

Bademovo ulje

Blagog je orašastog okusa. Odličan je izvor nezasićenih masnih kiselina i vitamina E, a istraživanja su pokazala da učinkovito regulira razinu kolesterola u krvi. Možete ga koristiti u pripremi jela na laganoj temperaturi.

Dodajte ga u deserte, jutarnje pahuljice ili ga koristite kod pripreme piletine. Odlično se slaže uz tjestenine, juhe i salate.

Ulje crvene palme

Ovo ulje je odličan izvor antioksidanata, uključujući vitamin E i beta karotene. Istraživanja su pokazala da štiti od srčanih bolesti i štiti zdravlje očiju.

Možete ga koristiti u pripremi jela na visokim temperaturama, stoga je odlično kao zamjena za maslac. Kremasti okus ovog ulja se odlično slaže uz curry, rižu, ribu, umake i razno povrće.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop