Ojačajte imunitet svog djeteta!

Ojačajte imunitet svog djeteta!

Ojačajte imunitet svog djeteta!
  • Objavljeno: Utorak, 28.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Je li moguće da grickalice koje dajete svojoj djeci povećavaju rizik od nastanka raznih bolesti? Moguće je, ali neke namirnice mogu pomoći da ojačate imunitet svojeg djeteta.

Znamo da ono što jedemo ima učinak na zdravlje. Stoga je važno da vi i vaša djeca jedete raznoliko i da se vaša prehrana temelji na zdravim namirnicama.

Jogurt

Jogurt sadrži probiotike koji su važni za pravilan rad probavnog sustava. Osim pravilne probave, probiotici jačaju imunitet i pomažu tijelu da se obrani od bolesti. U jednom istraživanju se pokazalo da djeca, koja svakodnevno konzumiraju jogurt, imaju 19% manji rizik od nastanka prehlade, infekcije uha i grla.

Potražite jogurt koji sadrži žive bakterije. Kada ga otvorite pogledajte je li se na vrhu skupilo malo tekućine - ona je dobar znak.

Kefir

Ovaj mliječni proizvod je također odličan izvor probiotika. I dok okus na prvu može biti čudan, vrlo brzo ćete se i vi i dijete naviknuti na njega. Iako nije provedeno puno istraživanja na temu kefira, dokazano je da jača imunološki sustav.

Orasi

Orasi su odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje su za vas dobre iz više razloga. Stručnjaci vjeruju da omega 3 masne kiseline pomažu tijelu da se bori protiv bolesti. U jednom malom istraživanju se pokazalo da smanjuje rizik od nastanka infekcija dišnih putova.

Voće i povrće

Za jačanje imunološkog sustava su najbolje namirnice s visokom razinom vitamina C, kao što je citrusno voće, jagode, paprike, brokula i batat. Stručnjaci nisu sigurni u to koliko vitamina C je potrebno unositi da bi se spriječio nastanak gripe ili prehlade.

Nemasno meso

Nemasno meso je odličan izvor proteina. Također je odličan izvor cinka, za kojeg su istraživanja pokazala da pomaže bijelim krvnim stanicama u borbi protiv infekcija.

Savjeti za jačanje imuniteta

Omogućite djetetu da bira između zdravih namirnica. Na taj način ćete mu odmalena pomoći da usvoji zdrave prehrambene navike.

Više nije uvijek bolje. Ako je jedan kivi dovoljan, ne morate djetetu davati 10 kivija. Prekomjeran unos vitamina neće pomoći. Kada dijete dobije sve potrebne tvari, višak odbacuje.

Upoznajte se s granicama. Zapamtite da niti jedna hrana ne može u potpunosti spriječiti nastanak bolesti. Stoga, ako se vaše dijete razboli, nemojte odugovlačiti s odlaskom doktoru. Zdrave namirnice mu mogu pomoći da brže ozdravi, ali nisu zamjena za lijekove.

Odaberite cijele namirnice. Naravno da je sok od naranče odličan izvor vitamina C, ali cijela naranča je uvijek bolji izbor. Od cijelih namirnica ćete dobiti znatno više nutritivnih tvari, u odnosu na sokove ili suplemente.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop