Trudnoća nakon spontanog pobačaja

Trudnoća nakon spontanog pobačaja

Trudnoća nakon spontanog pobačaja
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Razmišljate o trudnoći nakon spontanog pobačaja? Možda se osjećate tjeskobno ili zbunjeno jer ne znate što je uzrokovalo pobačaj i kada ćete ponovno zatrudnjeti. Možemo vam pomoći da razumijete trudnoću nakon spontanog pobačaja i koji su koraci koje možete poduzeti za zdravu trudnoću.

Što uzrokuje pobačaj?

Pobačaj je spontani gubitak trudnoće prije 20. tjedna. Većina pobačaja se javlja jer se fetus ne razvija normalno. Problemi s bebinim genima ili kromosomima su obično rezultat greške koje se pojavljuju slučajno kada se embrio dijeli i raste. Ponekad ženino zdravstveno stanje, kao što je nekontrolirani dijabetes ili problemi s maternicom ili vratom maternice, također mogu dovesti do pobačaja. Često, međutim, uzrok pobačaj nije poznat.

Oko 10 do 20 posto trudnoća završava pobačajem. Stvarni broj je vjerojatno veći jer se mnogi pobačaji javljaju tako rano u trudnoći, da žena još ni ne zna da je trudna.

Kakvi su izgledi za drugi spontani pobačaj?

Pobačaj je obično događaj koji se događa jednom. Većina žena koje pobace imaju zdrave trudnoće nakon spontanog pobačaja. Manje od 5 posto žena ima dva uzastopna pobačaja, a samo 1 posto tri ili više uzastopnih pobačaja.

Ako imate više od dva pobačaja, razmislite o testiranju kako bi se se utvrdili eventualni uzroci prije nego što pokušate opet ostati trudni. Na primjer:

  • Krvni testovi - uzorak krvi otkriva probleme s hormonima ili imunološkim sustavom.
  • Kromosomski testovi - vi i vaš partner možete biti testirani kako bi se utvrdile nasljedne abnormalnosti.
  • Tkiva iz pobačaja - ako je na raspolaganju, mogu biti testirani.

Mogu se istražiti i problemi s maternicom. Na primjer:

Ultrazvuk

Ova slikovna metoda koristi visoko-frekventne zvučne valove za proizvodnju precizne slike struktura unutar tijela.

Histeroskopija

Postupak koji omogućava pregled unutrašnjost maternice. Histeroskop se umeće u maternicu. Potom se proširuje maternična šupljina ubrizgavanjem fiziološke otopine i ispituju se stjenke maternice i jajovodi.

Histerosalpingografija

Radiološka pretraga tijekom koje se kroz vaginu i vrat maternice u šupljinu maternice uvodi posebna kontrastna boja koja ispunjava maternicu i jajovode.

Sonohisterogram

Sonohisterogram je ultrazvučni test koji pogledava ženske reproduktivne organe. Istražuje probleme u sluznici maternice.

Ako se uzrok pobačaja ne može identificirati, ne gubite nadu. Čak i bez liječenja, oko 60 do 70 posto žena s ponovljenim pobačajima imaju zdravu trudnoću.

Kada je najbolje vrijeme za trudnoću nakon spontanog pobačaja?

Dajte sebi vremena da se fizički i emocionalno oporavite prije nego što pokušate ponovno ostati trudni. Fizički oporavak od pobačaja u većini slučajeva traje nekoliko sati do nekoliko dana. Mjesečnica će se vratiti u roku od četiri do šest tjedna, i moguće je zatrudnjeti za vrijeme menstrualnog ciklusa, odmah nakon spontanog pobačaja. Imajte na umu da pobačaj može izazvati intenzivan osjećaj gubitka. Vi i partner možete doživjeti širok raspon emocija, poput ljutnje, tuge ili krivnje.

Jedan spontani pobačaj

Svjetska zdravstvena organizacija preporuča čekati najmanje šest mjeseci prije nego što pokušavate zatrudnjeti. Nove studije pokazuju da trudnoća u roku od šest mjeseci nakon pobačaja u prvoj trudnoći ima manje komplikacija nego dulje čekanje začeća. Ako ste zdravi i osjećate se spremni, nema potrebe čekati dugo vremena nakon pobačaja za trudnoću.

Dva ili više pobačaja

Ako ste imali dva ili više spontanih pobačaja, obratite se svojem liječniku. On može preporučiti testiranje kako bi se utvrdili mogući problemi, kao i mogućnosti liječenja, prije ponovnog pokušaja trudnoće.

Molarna trudnoća

Molarna trudnoća, benigni tumor koji se razvija u maternici, se događa kada se posteljica razvije u abnormalne mase cista. Ako ste imali molarnu trudnoću, vaš liječnik će možda preporučiti šest mjeseci do godinu dana čekanja prije sljedeće trudnoće.

Započnite uzimanje prenatalnih vitamina ili folne kiseline jer je to idealan početak nekoliko mjeseci prije začeća. Također je važno održavati zdravu težinu, redovitu fizičku aktivnost, jesti zdravu hranu i ograničiti unos kofeina.

Ako ste imali više spontanih pobačaja, buduću trudnoću treba pažljivo planirati i nadzirati. Konzultirajte svog liječnika prije ponovnog začeća ponovno i odmah ako pomislite da biste mogli biti trudni.

Vitashop