Ayurvedska prehrana prema tipu tijela

Ayurvedska prehrana prema tipu tijela

Ayurvedska prehrana prema tipu tijela
  • Objavljeno: Petak, 10.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ayurveda je drevna indijska metoda liječenja koja pruža prirodne putove prema zdravlju. Umjesto nagađanja koja hrana i suplementi su dobri za vas, postoje jednostavne i jasne upute ayurvedskog načina prehrane.

Prednosti pridržavanja ovakvog načina prehrane se odražavaju na vašem tijelu i umu. Postoje vjerovanja da se pravilnom prehranom uspostavlja ravnoteža uma i tijela, i to uz minimalan trud.

Prema ayurvedi, postoje 3 tipa tijela - Vata, Pitta i Kapha. Svaki tip ima posebne karakteristike, a na vama je da prepoznate svoj tip tijela.

Kapha

Ove osobe imaju šire bokove i ramena, gustu valovitu kosu i dobru kondiciju. Sporo uče, ali dobro pamte. Vrlo su odane, stabilne i pouzdane. U međuljudskim odnosima su one te koje predstavljaju oslonac drugima.

Ovi pojedinci imaju sklonost začepljenju sinusa, slabiju cirkulaciju i usporen rad probavnog sustava, što lako može dovesti do pretilosti. Kako bi ublažili začepljenost sinusa, mogu povećati unos češnjaka. Izbjegavajte hladna pića i smrznuta jela, naročito deserte (sladoled). Također trebate izbjegavati šećer i sol.

Smanjite porcije jela, naročito u večernjim satima. Od povrća vam najviše odgovaraju zeleno lisnato povrće, artičoke, krumpir, mrkva, cikla, radič i patlidžan. Što se tiče sjemenki, konzumirajte suncokretove i sezamove sjemenke. Možete koristiti sve začine, ali izbjegavajte sol. Smanjite unos mesa, naročito crvenog mesa, i mlijeka i mliječnih proizvoda.

Pitta

Ove osobe imaju izražene mišiće, dobru cirkulaciju i srednje su građe. Sklone su prijevremenom pojavljivanju sijedih vlasi ili ćelavljenju. Imaju visoku razinu energije i brz metabolizam, zbog čega mogu jesti gotovo sve. Inteligentne su, fokusirane i ambiciozne. Strastvene su, perfekcionisti i lako se uzrujaju.

Ove osobe mogu imati problema s osjećajem ljutnje. Često pate od upalnih stanja. Sklone su probavnim smetnjama, problemima sa želučanom kiselinom ili proljevom.

Ove osobe trebaju izbjegavati ljute začine, alkohol, kavu, ocat i kiseline, namirnice koje su im često najomiljenije. U svoju prehranu trebaju uvesti slatko i sočno voće, kao što su mango ili lubenica. Također trebaju unositi povrće koje sadrži visok postotak vode kao što su krastavci, kelj ili zelena salata.

Vata

Ovo su mršave osobe koje često imaju problema s debljanjem. Njima je većinu vremena hladno, imaju suhu kožu i kosu, i mali postotak mišićne mase. Uče brzo, ali zaboravljaju još brže. Uživaju u promjenama i jako su kreativne. Uzbudljive su i entuzijastične, ali se lako uzrujaju.

Najčešće pate od usporenog probavnog sustava, zatvora i nadutosti. Lako se razbole tijekom jeseni i zime. Često pate od kroničnog umora ili nesanice.

Ove osobe trebaju izbjegavati suhu hranu, gazirana pića i sirovo povrće. Savršena prehrana Vata osoba se temelji na toplim i jušnim jelima. Za njih je odlično kuhano povrće, žitne pahuljice i toplo mlijeko. 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop