Saznajte koji su nutrijenti potrebni tijekom trudnoće

Saznajte koji su nutrijenti potrebni tijekom trudnoće

Saznajte koji su nutrijenti potrebni tijekom trudnoće
  • Objavljeno: Srijeda, 17.03.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Za svaku je buduću majku vrijeme trudnoće period sretnog iščekivanja, ali i vrijeme ispunjeno brojnim nedoumicama. Što je dozvoljeno jesti, što je potrebno izbjegavati i koje dodatke prehrani koristiti, samo su neka od pitanja koja se budućim majkama vrte po glavi.

Nutritivne potrebe za vrijeme trudnoće razlikuju se od nutritivnih potreba prije začeća. Za vrijeme trudnoće svaka žena ima specifične nutritivne potrebe koje podupiru i pospješuju rast i razvoj fetusa, ali i zdravlje buduće majke.

Zdrava i uravnotežena prehrana te unos nutrijenata je važan tijekom cijelog života, a pogotovo tijekom trudnoće. Ipak, s obzirom na to da je pojedine hranjive tvari teško dobiti samo iz hrane, postoje prenatalni dodaci prehrani koji pomažu osigurati vitamine i minerale potrebne za zdravu trudnoću.

Osim trudnicama, prenatalni vitamini namijenjeni su i ženama koje planiraju trudnoću. Takvi dodaci prehrani su posebno formulirani kako bi zadovoljili povećanu potražnju za hranjivim tvarima tijekom trudnoće. Istraživanja su potvrdila da uzimanje prenatalnih dodataka prehrani smanjuje rizik od prijevremenog poroda i preeklampsije. Preeklampsija je potencijalno opasna komplikacija koju karakteriziraju visoki krvni tlak i moguće bjelančevine u mokraći.

U neke od važnih nutrijenata potrebnih trudnicama ubrajaju se folna kiselina, kolin, magnezij, vitamin D i željezo.

Folna kiselina

Folna kiselina je jedna od prvih asocijacija na nutrijente potrebne u trudnoći. Folna kiselina je sintetički oblik folata (vitamin B) koji ima ključnu ulogu u sintezi DNA, proizvodnji crvenih krvnih stanica te rastu i razvoju fetusa. Preporučuje se unos najmanje 400 mcg folata ili folne kiseline tijekom prvih 12 tjedana trudnoće te 600 mcg tijekom ostatka trudnoće, kako bi se smanjio rizik od oštećenja neuralne cijevi i abnormalnosti poput rascjepa nepca te srčanih mana.

Iako se folati mogu unijeti prehranom, mnoge žene ne jedu dovoljno hrane bogate folatima zbog čega im je neophodno uzimanje dodataka prehrani.

Kolin

Kolin je važan za razvoj mozga i pomaže spriječiti anomalije vezane uz mozak i kralježnicu. Nedovoljno kolina u trudnoći može imati jednake posljedice kao i nedovoljno folne kiseline. Osim što pomaže pravilnom razvoju fetusa, uzimanje kolina za vrijeme trudnoće ima dugoročne pozitivne učinke na dijete.

Magnezij

Nedostatak magnezija tijekom trudnoće može povećati rizik od kronične hipertenzije i preranog poroda. Nekoliko istraživanja je potvrdilo da uzimanje magnezija u trudnoći može smanjiti rizik od komplikacija kao što je ograničeni rast fetusa.

Vitamin D

Ovaj vitamin je važan za imunološki sustav, zdravlje kostiju i diobu stanica. Manjak vitamina D tijekom trudnoće je povezan s većim rizikom za carski rez, preeklampsiju, prerani porod i gestacijski dijabetes.

Željezo

Potreba za željezom se značajno povećava za vrijeme trudnoće, zato što se volumen majčine krvi povećava za oko 45%.

Željezo je presudno za prijenos kisika te zdrav rast i razvoj bebe i posteljice. Anemija zbog manjka željeza tijekom trudnoće može rezultirati prijevremenim porođajem, depresijom majke i anemijom dojenčadi.

Dodaci prehrani za trudnice

Sve potrebne nutrijente za vrijeme trudnoće, ali i tijekom planiranja, moguće je dobiti iz jedinstvenog pripravka, kao što je poznati Prenatal .

Prenatal se većinski sastoji od folne kiseline i željeza, a u određenim dozama sadrži i druge vitamine, poput vitamina B, C i E, kalcija, magnezija, cinka i drugih nutrijenata. Solgar Prenatal sadrži multivitaminsko-mineralnu formulu s pomno odabranim sastojcima.

Neke trudnice, na preporuku liječnika, trebaju uz folnu kiselinu dodatno unositi željezo. Solgar Željezo je jedinstveno kelirano željezo u formi bisglicinata što omogućuje maksimalnu apsorpciju i ne izaziva konstipaciju, pa je idealna nadoknada željeza za sve osobe kojima je utvrđen manjak željeza.

Trudnoća je vrijeme rasta i razvoja fetusa, što zdravlje i prehranu čini glavnim prioritetom svake buduće majke. Prenatalni dodaci prehrani nisu zamjena za uravnoteženu prehranu, ali mogu pružiti potrebne nutritivne sastojke.

Više informacija saznajte na facebook.com/Solgar.hr

Reference:

Vitashop