Je li vam potreban drugačiji trening?

Je li vam potreban drugačiji trening?

Je li vam potreban drugačiji trening?
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.10.2013.
  • Broj pregleda: 286
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kao što ćete htjeti promijeniti frizuru ili odjeću, tako ćete ponekad htjeti promijeniti i tip tjelovježbe, a to ćete najbolje prepoznati sami.

Vaše tijelo zna kada je vrijeme za promjenu, a vi ga samo trebate osluškivati. Znakovi neće uvijek biti očiti, ali to ne znači da ih nema.

Ako nećete promijeniti tjelovježbu onda kada vaše tijelo to želi, nećete ostvariti željene rezultate, bilo da je to mršavljenje ili bolje raspoloženje.

Donosimo vam znakove koji upućuju da je krajnje vrijeme za neki drugi oblik tjelovježbe koja će zadovoljiti vaše fizičke i psihičke potrebe.

Mišići vas uvijek bole

Vašim mišićima treba i do nekoliko dana da se oporave nakon treninga. Ako je prošlo već nekoliko tjedana, a mišići vas i dalje bole, vrijeme je da promijenite trening ili da vježbate drugačijim intenzitetom.

Trening vam je dosadan

Više od 50% osoba odustane od treninga nakon 3 do 6 mjeseci, a glavni razlog je taj da im je trening postao dosadan. Ako ste primijetili da se više ne veselite odlasku na trening, vrijeme je da vaše tijelo upozna nove vrste vježbanja.

Ne primjećujete rezultate

Za rezultate vježbanja je važno prakticirati i zdravu prehranu. Ako bez obzira na zdrave prehrambene navike, ne primjećujete rezultate i nekoliko mjeseci nakon vježbanja, moguće je da takav tip treninga ne odgovara vašem tijelu.

Preskačete treninge

Naravno da nema ništa loše u tome ako trening preskočite zbog nečeg što vam je taj dan veći prioritet, ali ako ste primijetili da treninge češće preskačete nego što na njih idete, vrijeme je da se zapitate odgovaraju li vam ti treninzi i treba li vašem tijelu promjena. Nitko vas ne tjera da vježbate ako u tome ne uživate.

Trening vam nije naporan

Ako se tijekom vježbanja niti malo ne uznojite i srce ne počne brže lupati, to znači da je taj trening prelagan za vaše potrebe. Nije dovoljno samo vježbati, potrebno je da to vježbanje potakne neke tjelesne reakcije kao što su znojenje, lagani bolovi u mišićima, ubrzan rad srca i ubrzano disanje. Ako ste zaboravili kako je to kada se preznojite na treningu, vrijeme je za neki drugi tip tjelovježbe.

Vaš cilj se promijenio

Kada ste počeli vježbati, imali ste određeni cilj. Sada je on možda drugačiji. Prije nekoliko godina ste htjeli izgubiti suvišne kilograme, a sada želite poraditi na fleksibilnosti. Vrstu tjelovježbe trebate prilagoditi svojim željama i ciljevima. Ako ste u međuvremenu otkrili da patite od osteoporoze, dijabetesa ili visokog krvnog tlaka, to je dovoljan razlog da promijenite vrstu tjelovježbe.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.