Najčešća pitanja o celulitu

Najčešća pitanja o celulitu

Najčešća pitanja o celulitu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je točno celulit?

Jednostavno rečeno celulit je nakupina viška masti. Nakuplja se između tkiva koje povezuje mišiće s kožom. Nažalost, još uvijek se na zna zašto nastaje niti kako spriječiti njegov nastanak.

Zašto žene češće imaju celulit?

Estrogen je glavni krivac, a uz to žene imaju više tjelesne masti od muškaraca. Tkivo žena je građeno drugačije od tkiva muškaraca.

Zašto ga imaju i mršave žene?

Ne treba imati puno tjelesne masti da bi se celulit pojavio. Čak i jako mršave žene imaju celulit.

Zašto se najčešće javlja na nogama i stražnjici?

To su mjesta gdje se skuplja najviše masti.

Povećava li se s godinama?

Ne nužno. Nakon puberteta svatko može dobiti celulit. Ipak, starenjem se opušta koža i povećava se vjerojatnost smanjenja mišićne mase i debljanja, što povećava rizik od nastanka celulita.

Ako moja majka ima celulit, znači li da ću ga i ja imati?

Genetika igra važnu ulogu, naročito u načinu nakupljanja masti u tkivu. Ako ostanete vitki, manja je vjerojatnost smanjenja mišićne mase i nakupljanja masti, bez obzira na genetiku.

Mogu li neke namirnice pomoći?

Prehrana igra važnu ulogu u tome koliko masti će se nakupljati u tijelo. Izbjegavajte visokokaloričnu hranu kako biste spriječili nakupljanje suvišnih kilograma. Na taj način ćete smanjiti rizik od nastanka celulita. Ipak, ne postoje namirnice koje će ukloniti celulit jednom kada ga dobijete.

Pomaže li mršavljenje?

Mršavljenje će svakako pomoći da se stanice masti smanje, ali ne i da nestanu. I dok celulit može biti manje vidljiv, on neće nestati. Jednom kada vratite kilograme, očekujte celulit na potpuno istim mjestima i nemojte se iznenaditi ako on bude još više vidljiv.

Pomaže li suplement konjugirane linolne kiseline?

Ne. Konjugirana linolna kiselina (CLA) će vjerojatno smanjiti samo novac u novčaniku. U istraživanjima, koja su provođena duži niz godina, se pokazalo da osobe koje koriste CLA suplemente ne primijete značajan gubitak kilograma. Također se pokazalo da mogu narušiti zdravlje i uzrokovati poremećaje vitalnih organa kao što su srce ili jetra.

Ipak, nova istraživanja pokazuju da prehrana koja je bogata proteinima i amino kiselinom L - leucin može pomoći u borbi protiv celulita jer potiče sagorijevanje masti. Ove spojeve unosite putem namirnica kao što su tofu, nemasno meso, orašasti plodovi i mahunarke. Nemojte uzimati suplemente. Uz pravilnu prehranu je važno da redovito vježbate.

Što je najučinkovitije?

Tjelovježba i neki kozmetički proizvodi su definitivno najučinkovitiji u smanjenju vidljivosti celulita. Odlično je kardio vježbanje (trčanje, rolanje) jer potiče brže sagorijevanje masti, u odnosu na vježbe snage.

Vitashop