Kako njegovati bebinu kožu?

Kako njegovati bebinu kožu?

Kako njegovati bebinu kožu?
 • Objavljeno: Subota, 26.09.2015.
 • Broj pregleda: 344
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kategorija: Česta pitanja

Veći postotak osipa je potpuno bezopasan i prolazi sam od sebe. Iako se njega bebine kože može činiti kompliciranom, trebate znati odgovore na 3 jednostavna pitanja i neka vam oni budu osnovni vodič kod njege bebine kože:

 • Koja stanja možete tretirati doma?
 • Koja stanja zahtijevaju lijekove?
 • Što možete napraviti za prevenciju?

Osip od pelena

Osip od pelena se javlja kao intenzivno crvenilo kože na području nošenja pelena. Većina osipa se događa zbog preuskih pelena, predugog nošenja iste pelene ili kao reakcija na određene spojeve u pelenama, ili vlažnim maramicama. Ovo izbjegnite što češćim izlaganjem područja nošenja pelena zraku. Pelene mijenjajte odmah i nanesite kremu s cinkovim oksidom.

Prištići

Akne kod beba nisu zapravo prave akne koje se javljaju kod tinejdžera. U stvari, posljednja istraživanja upućuju da su akne kod beba zapravo uzrokovane gljivicama, a ne povećanom količinom sebuma. Prištići na području nosa i obraza obično prođu nakon nekoliko tjedana, stoga nema potrebe da ih tretirate kremama ili losionima.

Atopijski dermatitis ili ekcem

Ekcem je česta pojava kod djece koja imaju obiteljsku povijest astme, alergija, ili atopijskog dermatitisa. Ekcem se može pojaviti na djetetovu licu kao reakcija na plakanje. S vremenom, koža postaje zadebljana, suha i guli se. Možda ćete primijetiti ekcem na području laktova, prstiju, ruku ili iza koljena. Koristite nježne sapune i nanosite umjerenu količinu hidratantne kreme. Teži oblici ekcema se trebaju tretirati lijekovima na recept.

Suhoća kože

Oko suhoće kože se ne biste trebali naročito brinuti. Do nje dolazi ako se beba rodi malo kasnije, a koža ispod nje je savršeno zdrava, meka i vlažna. Ako suhoća kože potraje više od 2 tjedna, posavjetujte se s pedijatrom.

Bijele točkice

Male bijele točkice, poznate kao milia, se najčešće javljaju na području nosa i oko očiju. U ovom slučaju je njega kože jako jednostavna. Nakon nekoliko dana ili tjedana će točkice potpuno nestati i nije potreban nikakav tretman.

Gljivične infekcije

Obično se javljaju nakon uzimanja antibiotika, a najčešće na području usne šupljine. Izgledaju kao osušeno mlijeko. Posavjetujte se s pedijatrom i on će vam vjerojatno propisati kremu protiv gljivica. Nakon početka korištenja, gljivice u pravilu nestaju nakon 4 do 7 dana.

Kada se obratiti liječniku?

Većina problema s bebinom kožom nije ozbiljna, ali neki mogu biti znakovi infekcija. Obratite se liječniku odmah ako:

 • primijetite male crveno ljubičaste točkice.
 • primijetite male žute točkice ispunjene tekućinom.
 • primijetite da dijete ima groznicu.
 • primijetite da je dijete bezvoljno i letargično.
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.