Zašto ne možete skinuti kilograme?

Zašto ne možete skinuti kilograme?

Zašto ne možete skinuti kilograme?
  • Objavljeno: Utorak, 04.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Redovito vježbate, pratite unos kalorija, ali nikako ne možete skinuti suvišne kilograme. Donosimo vam najčešće razloge zbog kojih mršavljenje ne uspijeva.

Unosite premalo vode

Svi već znamo koliko je voda važna kada je mršavljenje u pitanju. Pomaže u kontroli apetita pa je manja vjerojatnost da ćete se prejesti. No, to nije sve. Naime, kada ste dehidrirali, vaši bubrezi ne mogu normalno funkcionirati, stoga tijelo dodatno napreže jetru. I dok jetra prekomjerno radi, masti koje unosite se neće razgraditi, već će se pohraniti.

Također trebate znati da, ako povećate unos vlakana, također trebate povećati unos vode. Količinu vlakana povećavajte postupno, a isto trebate raditi i s vodom. U protivnom ćete, umjesto da potaknete rad probave, uzrokovati konstipaciju.

Preskačete proteine

Brojna istraživanja su dokazala da povećani unos proteina pospješuje mršavljenje. Proteini brzo stvaraju osjećaj sitosti koji traje duže. Također potiču izgradnju mišića, a potrošnju masti. Vaše tijelo treba uložiti veći napor da bi razgradilo proteine, u odnosu na ugljikohidrate ili masti.

Preporučeni dnevni unos proteina ovisi o vašoj težini, ali većina osoba treba unositi od 40 do 80 grama proteina dnevno. Odlični izvori su jogurt, jaja, puretina, piletina, riba ili grah. Za međuobrok odaberite bademe koji će zadovoljiti žudnju za grickalicama, a istovremeno će vas održavati sitima.

Dane provodite sjedeći

Čak i da svakodnevno vježbate, ne biste trebali ostatak dana provoditi isključivo sjedeći. Znanstvena istraživanja su pokazala da i nekoliko sati sjedenja usporava potrošnju masti. Samo 2 minute hodanja svakih sat vremena će biti dovoljno da tijelo i dalje učinkovito sagorijeva masti, a dnevno ćete potrošiti 59 kalorija više.

Osobama koje dane provode sjedeći pred računalom stručnjaci preporučuju da si na monitor stave podsjetnik na šetanje svakih sat vremena. Svakodnevno bismo trebali napraviti 10000 koraka. Iako to zvuči puno i nedostižno, vrlo lako ćete to postići ako ćete šetati dok pričate na telefon, lift zamijeniti stepenicama ili trčati na mjestu dok gledate televizor.

Vježbate redovito

Iako zvuči neobično, svakodnevno vježbanje vam može otežati gubitak kilograma. Istraživanja su pokazala da osobe koje redovito vježbaju unose više kalorija jer misle da to mogu. Ovo je najčešće kod početnika. Oni najčešće osjećaju glad odmah nakon tjelovježbe jer se tijelo navikava na smanjenje unosa kalorija. To ne znači da se trebate izgladnjivati, već da nakon tjelovježbe pojedete nešto što će vas zasititi, ali ne i udebljati.

Kronični stres

Hormon stresa, kortizol, pospješuje apetit, ali i žudnju za ugljikohidratima. Čak i ako ne osjećate žudnju za ugljikohidratima, vaše tijelo će veću količinu masti pohranjivati, umjesto da ju iskoristi kao izvor energije.

Istraživanja su pokazala da kronični stres povećava rizik od nakupljanja masti na području abdomena, što je najgore za vaše zdravlje. Naime, prekomjerna razina masti na području abdomena povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, bolesti srca i krvožilnog sustava, srčanog i moždanog udara.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop