Kako pripremiti dijete za operaciju?

Kako pripremiti dijete za operaciju?

Kako pripremiti dijete za operaciju?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Moja obitelj

Budite iskreni

U nastojanju da uvjerite svoje dijete, možete biti u iskušenju da kažete stvari koje nisu istinite, ali važno je da budete otvoreni s djetetom. Recite zašto (u smislu da može razumjeti) ide u bolnicu. Ako će nešto boljeti, recite to. Objasnite da, iako to neće boljeti cijelo vrijeme, liječnici i medicinske sestre pobrinut će se da djetetu bude što je udobnije moguće.

Saznajte sve što možete

Djeca mogu primijetiti kada su njihovi roditelji zabrinuti. Saznajte koliko god možete o operaciji; što ćete više znati, osjećat ćete se bolje. Onda možete pomoći objasniti dijetu što ga čeka. Osim toga, pitajte kirurga možete li s djetetom razgledati preoperativno područje. Razgledavanje će omogućiti djetetu da vidi što će doživjeti na dan operacije.

Potaknite raspravu i pitanja

Razgovarajte s djetetom o tome kako će se osjećati nakon operacije. Otvorite raspravu i pitajte ima li bilo kakvih pitanja. Možda želite postaviti nekoliko pitanja kako bi saznali kako se osjeća:

  • Što mislite da je najteži dio oko operacije i ostanka u bolnici?
  • Što možete učiniti kako bi djetetu bilo lakše?
  • Tko će doći s vama u bolnicu?
  • Hoće li provesti noć u bolnici ili otići kući isti dan nakon operacije?

Uključite u razgovor cijelu obitelj.

Ohrabrite ga

Naglasite da je boravak u bolnici privremen i da će dijete doći kući čim liječnik kaže da je u redu. Istaknite sličnosti između bolnice i kuće, kao što su redoviti obroci, mogućnost druženja s drugom djecom i vlastiti krevet. Nemojte da dijete pomisli da je bilo zločesto i da je operacija kazna. Provjerite zna li vaše dijete da nije njegova krivnja što je u bolnici.

Pazite na riječi

Dajte vrlo jednostavna objašnjenja i birajte riječi pažljivo. Na primjer, recite, liječnik će izliječiti ruku. Za operacije, koristiti riječ otvaranje, umjesto rezanje. Recite da će liječnici pomoći da odrijema nekoliko sati, a ne da će uspavati dijete.

Potvrdite njegove osjećaje

Djeca mogu biti ljuta, tužna, uplašena ili imati bilo koju kombinaciju emocija. Nemojte reći djetetu da je pogrešno da se ljuti. Reci mu da je normalno da ga je strah i da je u redu plakati.

Čitajte knjige s djetetom

Posudite knjigu koja opisuje boravak u bolnici i čitajte ju sa svojim djetetom.

Igrajte se s djetetom

Djeca se vole pretvarati. Igrajte se interaktivno sa svojim djetetom, koristeći slike, lutke i plišane životinje, kako bi bolje razumjelo što će se dogoditi. Možete zamoliti nekog od osoblja da objasni djetetu što će se dogoditi, i zašto, na način na koji će dijete razumjeti.

Dopustite mu da ima kontrolu

Dajte djetetu osjećaj kontrole nad najmanje jednim aspektom njegove hospitalizacije. Neka dijete bude uz vas kada ga pakirate za bolnicu, i zamolite da odluči koji predmet ili igračku želi ponijeti u bolnicu. Možda želite uključiti omiljenu knjigu i umirujuću glazbu. Ohrabrite dijete da izabere i ponese nekoliko predmeta iz doma, kao što su knjige ili omiljena igračka.

Budite na raspolaganju

Ponudite fizičku i emocionalnu pomoć što je više moguće. Čak i starija djeca će vas trebati više tijekom ovog perioda. Držite dijete za ruku tijekom pretraga ili postupaka. Dajte djetetu puno zagrljaja i komplimenata, posebice kad prebrodi bolan postupak.

Budite u bolnici s djetetom, kad god je to moguće. Kad ne možete biti tamo, pokušajte se dogovoriti s drugim članom obitelji.

Budite strpljivi

Mala djeca mogu plakati i biti nemirna. Mogu biti vrlo nametljiva i razdražljiva. Djeca školske dobi mogu početi ponovno mokriti u krevet ili sisati palac, ili imati nove strahove, kao što su strah od mraka. Sva djeca mogu imati ljute ispade. Dajte djetetu puno ljubavi i neka zna da ćete biti tu tijekom operacije. Zapamtite da će promjena ponašanja obično nestati nakon što stres od postupka prođe.

Vitashop