Pogreške koje čine novi roditelji

Pogreške koje čine novi roditelji

Pogreške koje čine novi roditelji
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.09.2012.
  • Broj pregleda: 3.454
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Odgoj djeteta

Svi roditelji rade greške, to je sasvim normalno. Sjetite se samo svojih roditelja, sigurno možete napraviti manju ili veću listu stvari u kojima su pogriješili. Niti jedan roditelj nije savršen. Novi roditelji su skloniji raditi greške, a mi vam donosimo one najčešće.

Paničarenje zbog svake sitnice

Mnogi roditelji imaju nagle reakcije na djetetovo normalno ponašanje, kao što je povraćanje ili pljuvanje. Trebate biti svjesni da dijete osjeti vašu anksioznost. Stručnjaci ističu kako neki roditelji mogu doslovno cijelu djetetovu prvu godinu provesti u napetosti koju uzrokuju male i nevažne stvari. Je li njegova stolica premala ili prevelika? Je li normalno da podriguje tako puno? Jede li premalo ili previše? Plače li premalo ili previše? Ove brige vas sputavaju da uživate u prvoj godini djetetova života, a bebe su daleko otpornije nego mislimo!

Ne dopuštanje djetetu da plače

Roditelji misle da je njihova glavna dužnost pobrinuti se da njihovo dijete nikada ne plače. To je zato što plakanje povezujemo s činjenicom da nešto radimo pogrešno i da to treba što prije ispraviti. Bebe su stvorene da plaču, one mogu biti savršeno nahranjene i uredne, a svejedno neumorno plakati.

U većini situacija, plakanje je samo dio odrastanja. Ukoliko vaše dijete neprestano plače u razdoblju od sat vremena ili više, a primijetili ste osip, groznicu ili povraćanje, posjetite pedijatra što prije.

Buđenje djeteta kako bi jelo

Dojeno dijete može i treba prespavati noć. Međutim, roditelji često misle kako majčino mlijeko ne može dijete dovoljno dugo držati sitim. Potrebno je da se dijete i majka naspavaju. Na kraju krajeva, ako se dijete probudi usred noći jer je gladno, to ćete sigurno čuti, stoga nema potrebe da ga vi sami budite.

Ne prepoznavanje razlike između podrigivanja i povraćanja

Razlika je u učestalosti, a ne u količini. Podrigivanje može biti obilno, ali se ne ponavlja često, već nakon obroka. Povraćanje je učestalo. Ako je u pitanju nekakav virus u probavnom sustavu, vaše dijete će povraćati svakih 30 do 40 minuta, a tada se trebate javiti liječniku.

Ne prepoznavanje visoke temperature i groznice

Svaka temperatura koja je kod djeteta viša od 38° C zahtijeva hitno djelovanje. Jedina iznimka je povišena temperatura 24 sata nakon prvog cijepljenja. Neki roditelji pomisle kako je dijete samo malo više toplo, a ne shvaćaju da je djetetu potrebna pomoć. To je česta pogreška koju roditelji čine u djetetovoj prvoj godini života. Djetetov imunološki sustav još uvijek nije dovoljno jak da bi se sam obranio od bolesti.

Nepravilno postavljanje sjedalice za auto

Većina roditelja koja je postavljala sjedalicu za auto će vam reći da to i nije tako jednostavno kako se čini. Nakon što izaberete odgovarajuću sjedalicu, potražite pomoć kako biste bili sigurni da je sjedalica pravilno postavljena jer o tome može ovisiti život vašeg djeteta.

Zanemarivanje oralne higijene

Mnogi roditelji ne razmišljaju od higijeni djetetove usne šupljine na vrijeme. Vaše dijete nikada nije premalo za higijenu usne šupljine. Čak i ako vašem djetetu zubi još nisu izrasli, namočite gazu u vodu i očistite djetetovo zubno meso. Ukoliko niste sigurni u način čišćenja djetetove usne šupljine, posavjetujte se pedijatrom ili stomatologom.

Ignoriranje braka

Ostati povezan s partnerom tijekom rođenja prvog djeteta je vrlo važno. Normalno je da ste usredotočeni na dijete, ali ne zaboravite na međusobni odnos jer to je ono što vašem djetetu treba. Brinite se o djetetu zajedno ili pođite zajedno u šetnju. Povremeno, ukoliko vam mogućnosti to dopuštaju, dajte dijete na čuvanje baki ili djedu kako biste se mogli u potpunosti posvetiti jedno drugom. Zapamtite, dijete će odrasti i sve manje će vas trebati, a vi ćete uvijek trebati jedno drugo!

Pretjerano ili premalo svađanje pred djetetom

Čak i dijete od 3 mjeseca može prepoznati vaše osjećaje. Kada je svađanje u pitanju, zapitajte se je li prečesto ili pak sve držite u sebi. Svađanje je zdravo, ali tek kada na kraju obje strane budu zadovoljne ishodom.

Vjerovanje nepouzdanim izvorima

Mnogi novi roditelji posjećuju kriva mjesta gdje se daju roditeljski savjeti. Zapamtite da ćete najbolje savjete dobiti od stručnjaka i osoba koje su i same roditelji jer nitko vam ne može dati savjet ako vas ne razumije.