Odmaraju li hrvatski školarci najduže? Istražili smo koliko traju ljetni praznici u školama diljem svijeta

Odmaraju li hrvatski školarci najduže? Istražili smo koliko traju ljetni praznici u školama diljem svijeta

Odmaraju li hrvatski školarci najduže? Istražili smo koliko traju ljetni praznici u školama diljem svijeta
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Moja obitelj

Počeli su ljetni praznici, a tema trajanja ljetnog odmora za školarce aktualna je među roditeljima svake godine u ovo vrijeme. Većina nas možda se ni ne sjeća kada su točno počinjali ljetni praznici, a kada nova školska godina u vrijeme kada smo bili djeca, no svi dijelimo sjećanje na duga, topla i bezbrižna ljeta. Velik broj roditelja slaže se da školarci zaslužuju takav dugi odmor od škole, iako mnogima predstavlja problem to što ne znaju kako organizirati čuvanje djece tijekom ljeta, posebno ako se ne mogu osloniti na baka servis.

Postoje i oni koji misle kako su ljetni praznici u Hrvatskoj predugi i da se to loše odražava na uspjeh u školi jer vjeruju da, u periodu od gotovo dva i pol mjeseca pauze, djeca zaborave jako puno školskog gradiva.

Ovo je problematika kojom se već dugo bavi i struka. Mišljenja istraživača također su podijeljena, no zanimljivi su podaci američkog istraživanja iz 2020. godine, koji govore kako prosječan učenik tijekom ljetnih praznika izgubi 17-34% stečenih znanja. To znači da se s početkom nove školske godine mora izdvojiti određena količina vremena kako bi se ti “zaostaci” nadoknadili. Ove podatke, dakako, treba uzeti s rezervom jer se odnose na američki obrazovni sustav, i treba imati na umu važnost socioloških i ekonomskih faktora, ali i samog trajanja ljetnog odmora. U nastavku donosimo zanimljivosti o razlikama u trajanju ljetnih školskih praznika u zemljama diljem svijeta.

Hrvatska

U hrvatskim školama ljetni praznici traju oko 10 tjedana i u istom su terminu za učenike cijele zemlje. Ove godine počinju 23. lipnja i trajat će sve to 5. rujna kada počinje nova školska godina.

SAD

U SAD-u datumi početka i kraja ljetnih praznika ovise o okrugu u kojem je smještena škola. U saveznim državama sjevernog dijela nastava najčešće završava krajem lipnja, a nova školska godina počinje u srijedu nakon Dana rada (Labor day; obilježava se prvog ponedjeljka u rujnu). U državama juga praznici počinju tijekom svibnja, a završavaju u kolovozu. Trajanje varira između 2 i 3 mjeseca.

Australija

Ljetni praznici u Australiji traju 6 tjedana. U periodu su između prosinca i veljače te uključuju božićne i novogodišnje praznike, a datumi početka i kraja praznika nisu isti u cijeloj zemlji.

Njemačka

I u Njemačkoj ljetni praznici traju oko 6 tjedana, i također nisu u isto vrijeme u svim saveznim državama: najraniji počinju sredinom lipnja i traju do kraja srpnja, a najkasniji počinju krajem srpnja i traju do početka rujna. Regionalne varijacije vezane uz termin ljetnih praznika postoje i u drugim zemljama EU poput Francuske, Španjolske, Austrije, Nizozemske, Slovačke…

Švicarska

U Švicarskoj postoje značajne razlike u trajanju ljetnih praznika u različitim kantonima, a ono varira između 5 i 10 tjedana. Primjerice, u Zürichu počinju sredinom srpnja i završavaju sredinom kolovoza, a u Ticinu traju od kraja lipnja pa sve do početka rujna.

Indija

U Indiji također postoje regionalne razlike kada je riječ o ljetnim praznicima, a oni su uglavnom prilagođeni lokalnim klimatskim uvjetima pojedinih dijelova zemlje. Na sjeveru nastava traje do sredine svibnja, a ponovno počinje početkom srpnja, osim na području Kašmira gdje ljetni odmor traje samo 10 dana (no zimski je od sredine prosinca sve do kraja veljače). U središnjoj Indiji ljetni praznici počinju sredinom travnja i završavaju sredinom lipnja, a u južnoj traju od zadnjeg tjedna u ožujku do početka lipnja.

Japan

U Japanu ljetni praznici počinju oko 20. srpnja i traju do kraja kolovoza, nakon čega se nastavlja s nastavom. Naime, japanska školska godina ne počinje u rujnu, nego u travnju, a traje sve do ožujka te završava praznicima u trajanju do dva tjedna prije početka iduće.

Južna Koreja

U Južnoj Koreji slična je struktura školske godine kao u Japanu, budući da ona počinje u ožujku. Ljetni praznici traju samo 4 tjedna, a budući da se korejski obrazovni sustav često navodi kao jedan od najboljih u svijetu, postavlja se pitanje doprinosi li tome i faktor trajanja praznika.

Finska

Da se ne može uspostaviti jednostavna veza između kraćih praznika i uspjeha školaraca, dokaz je Finska. Ova je zemlja redovno uz bok Južnoj Koreji na samom vrhu ljestvica najboljih obrazovnih sustava, a ljetni praznici u Finskoj traju oko 10 tjedana. Počinju krajem svibnja ili početkom lipnja, a učenici se vraćaju u školske klupe sredinom kolovoza.

Koje zemlje imaju najduže ljetne praznike?

U Europi je Albanija zemlja s najdužim ljetnim praznicima, a oni traju čak do 15 tjedana u osnovnim školama. Slijede Italija i Portugal s praznicima u trajanju od 11 do 14 tjedana. Još neke od zemalja u kojima školarci imaju 14 tjedana za ljetni odmor su Turska, Rumunjska, Egipat, Libija, Panama i Oman.

Trajanje ljetnih školskih praznika, između ostalog, ovisi o strukturi ostalih praznika tijekom školske godine, a treba uzeti u obzir i da broj školskih dana nije jednak u svim zemljama. U Hrvatskoj je minimalni broj školskih dana 175, a, primjerice, u Južnoj Koreji 220, u Japanu 210, u Njemačkoj oko 190, u SAD-u između 160 i 180, ovisno o saveznoj državi. Zanimljiv je primjer Francuska, gdje učenici osnovnih i srednjih škola u školu idu četiri dana tjedno (srijeda je slobodan dan), a broj nastavnih dana u godini je 144.


Imate li mišljenje o ovoj temi? Podijelite ga s nama: Traju li ljetni praznici u Hrvatskoj predugo?

Vitashop