Trudnoća i rak dojke

Trudnoća i rak dojke

Trudnoća i rak dojke
  • Objavljeno: Srijeda, 10.10.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rizici za obolijevanje od raka dojke u trudnoći

Rak dojke tijekom trudnoće je jako rijedak. Sve više žena se za trudnoću odluči kasnije u životu, zbog čega je rizik od nastanka raka dojke veći. Iz tog razloga, stručnjaci u budućnosti očekuju sve više slučajeva raka dojke tijekom trudnoće.

Trenutna istraživanja pokazuju da 1 od 10000 trudnica oboli od raka dojke tijekom trudnoće, koji je ujedno i najčešći oblik raka tijekom trudnoće.

Stanice u tijelu rastu, dijele se i množe. Kada je osoba mlada, stanice se dijele puno brže, sve dok ne postigne odraslu dob. Tada se stanice u većini dijelova tijela dijele samo onda kada trebaju zamijeniti stanice koje su umrle.

Stanice raka također rastu i množe se, zbog čega ih je ponekad teško razlikovati od normalnih stanica. Umjesto umiranja, kao što je to slučaj kod normalnih stanica, stanice raka se i dalje množe.

Hormoni kao što je estrogen omogućavaju rast normalnih stanica dojke, ali mogu potaknuti i rast stanica raka dojke.

Kako menstrualni ciklus utječe na rizik od nastanka raka dojke?

Žene koje su prvu menstruaciju dobile ranije (prije dobi od 12 godina) i koje ulaze u menopauzu kasnije (nakon dobi od 55 godina) imaju malo veći rizik od nastanka raka dojke, a stručnjaci vjeruju da je uzrok duža izloženost djelovanju hormona estrogena i progesterona.

Kako trudnoća utječe na rizik od nastanka raka dojke?

Tijekom trudnoće dolazi do raznih hormonalnih promjena. Kao prvo, tijekom trudnoće prestaju menstruacije i mijenja se razina hormona estrogena i progesterona. Žene koje nemaju djecu ili se odluče za prvu trudnoću nakon dobi od 30 godina, imaju malo veći rizik od nastanka raka dojke.

Kako dojenje utječe na rizik od nastanka raka dojke?

Neka istraživanja su pokazala da dojenje može smanjiti rizik od nastanka raka dojke. Ovo je točno samo za one žene koje doje 18 mjeseci do 2 godine. Znanstvenicima točan razlog još uvijek nije poznat, ali vjeruju da dojenje smanjuje ukupan broj menstrualnih ciklusa u životu žene, te da je manja izloženost hormonima glavni razlog smanjenja rizika.

Otkrivanje raka tijekom trudnoće

Kada trudnica otkrije rak dojke, obično ga otkrije u kasnijem stadiju, za razliku od žena koje nisu trudne. Ženine grudi tijekom trudnoće postaju osjetljivije, veće, te dolazi do rasta mliječnih žlijezdi. Zbog toga je teže otkriti rak dojke te se otkriva tek kada postane poprilično velik.

Mamogram tijekom trudnoće ne pokazuje sasvim točno stanje jer je tkivo dojke gušće. Vjeruje se da je mamogram tijekom trudnoće sasvim siguran i da u većini slučajeva pokazuje točno stanje. Razina zračenja tijekom mamograma je mala te je fokusirano isključivo na dojku. Za dodatnu zaštitu se može staviti zaštitni pojas ili prsluk koji će štititi ostale dijelove tijela.

Tijekom trudnoće je od velike važnosti rak otkriti što prije. Ako primijetite bilo kakvu promjenu tkiva dojke, obratite se liječniku.

Liječenje raka dojke u trudnoći

Ako patite od raka dojke tijekom trudnoće, liječenje ovisi o nizu čimbenika, uključujući:

  • veličinu raka
  • mjesto raka
  • metastaziranje raka
  • stadij trudnoće

Liječenje za rak dojke kod trudnica ima isti cilj kao i kod žena koje nisu trudne: kontroliranje raka na mjestu od kojeg se počeo širiti i spriječiti njegovo daljnje širenje. Ipak, činjenica da treba zaštititi i bebu dolazak od navedenog cilja čini malo težim i kompleksnijim.

Ako trudnica treba kemoterapiju, hormonalnu terapiju ili radijaciju kako bi se izliječio rak u ranoj trudnoći, vjerojatno će ju liječnici savjetovati da razmisli od tome hoće li zadržati bebu ili ne. Ovi oblici liječenja mogu oštetiti fetus i puno je lakše liječiti ženu koja nije trudna jer ne postoji strah od oštećenja fetusa.

Dojenje tijekom liječenja

Većina liječnika će preporučiti da ne dojite tijekom liječenja raka dojke. Lijekovi koji se koriste tijekom mogu ući i u majčino mlijeko i na taj način doći do bebe. Svim ženama koje prolaze kroz kemoterapiju ili hormonalnu terapiju se savjetuje da ne doje.

Što se tiče operacije, odnosno uklanjanja tkiva dojke, također se savjetuje prestanak dojenja jer će se na taj način krvne žile suziti, smanjit će se rizik od nastanka infekcije i obilnog krvarenja.

Najteže je donijeti odluku o vrsti liječenja. Ponekad je liječenje koje je najbolje za majku ujedno i najštetnije za fetus, ali i obrnuto, liječenje koje je najmanje štetno za fetus može biti najmanje učinkovito za majku.

Trudnoća nakon izliječenog raka dojke

Neki oblici liječenja, kao što je kemoterapija, mogu utjecati na ženinu plodnost. Ipak, većina žena može ostati u drugom stanju, i to bez većih poteškoća.

Liječnici još uvijek nisu sigurni može li trudnoća nakon izliječenog raka dojke povećati rizik od njegovog ponovnog nastanka. Ipak, većina istraživanja je pokazala da trudnoća nakon uspješno izliječenog raka ne povećava rizik od ponovnog nastanka raka dojke.

Liječnici su sigurni da estrogen utječe na rast kancerogenih stanica. Upravo zbog toga svim ženama, koje su preživjele rak dojke, preporučuju da čekaju najmanje 2 godine do začeća jer se u tom razdoblju može ustanoviti vjerojatnost od ponovnog nastanka raka, što može utjecati na ženinu odluku o trudnoći. Ipak, neka klinička istraživanja pokazuju da se rak može vratiti čak i više od 2 godine nakon izlječenja. Odluka o trudnoći se donosi na temelju raznih čimbenika, uključujući ženinu starost, plodnost, vrstu raka i slično.

Nema dokaza koji upućuju na to da preboljeni rak dojke utječe na razvoj bebe. Znanstvenici nisu pronašli dokaze koji bi uputili da preboljeni rak dojke povećava rizik od nastanka urođenih poremećaja.

Također trebate znati da kemoterapija može oštetiti jajnike i uzrokovati trenutnu neplodnost i neplodnost u idućih nekoliko godina. Sve žene koje su preboljele rak dojke i žele začeti trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom i ginekologom.

Vitashop