Adolescentska trudnoća

Adolescentska trudnoća

Adolescentska trudnoća
  • Objavljeno: Nedjelja, 10.01.2016.
  • Broj pregleda: 1.867
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znate li sve što je potrebno o adolescentskoj trudnoći? Kako imati zdravu trudnoću u ovako ranoj dobi? Znate li prepoznati rane znakove trudnoće? Donosimo vam informacije koje će vam pomoći shvatiti adolescentsku trudnoću.

Simptomi adolescentske trudnoće

Izostanak jedne ili više menstruacija je klasični znak trudnoće. No, kod tinejdžerica to može biti malo drugačije jer njihovi menstrualni ciklusi nisu uvijek redoviti zbog pretjeranog vježbanja, poremećaja u prehrani ili održavanja dijeta. Drugi, najčešći rani znakovi trudnoće su:

  • mučnina i povraćanje
  • iznenadna averzija na određene namirnice
  • bolne bradavice i grudi
  • neobičan umor
  • učestalo mokrenje
  • nagle promjene raspoloženja.

Medicinski rizici

Trudne tinejdžerice, naročito one koje nemaju podršku roditelja, se izlažu povećanom riziku od nastanka komplikacija. Prenatalna skrb je prijeko potrebna tinejdžericama koje su trudne, naročito u prvim mjesecima trudnoće.

Pročitajte detaljan vodič kroz prenatalne testove probira i dijagnostičke testove.

Za tinejdžerice je važno na vrijeme započeti uzimati prenatalne vitamine, naročito folnu kiselinu. No, s obzirom da je adolescentska trudnoća u većini slučajeva neplanirana, uzimanje prenatalnih vitamina prije samog začeća je nemoguće. Prenatalni vitamini su jako važni za prevenciju zdravstvenih komplikacija kod majki i djece.

Visok krvni tlak

Trudne tinejdžerice imaju veći rizik od nastanka visokog krvnog tlaka, u odnosu na trudnice u dvadesetima ili ranim tridesetima.

Imaju veći rizik od nastanka preeklampsije. To je opasno medicinsko stanje koje uzrokuje višak proteina u urinu, otečenost ruku i lica i oštećenja unutarnjih organa.

Sljedeći medicinski rizici utječu na majku, zbog čega će ona morati početi uzimati lijekove za kontrolu simptoma.

No, oni također mogu negativno utjecati na rast i razvoj nerođenog djeteta, što može uzrokovati nastanak daljnjih komplikacija u trudnoći, kao što je prijevremeni porod.

Prijevremeni porod

Trudnoća traje oko 40 tjedana. Beba rođena prije 37. tjedna trudnoće je nedonošče. U nekim slučajevima, prijevremeni porod se može zaustaviti uz pomoć lijekova i mirovanja. Prijevremeno rođenje djeteta može uzrokovati probleme sa zdravljem respiratornog i probavnog sustava, ali i probleme s vidom i kognitivnim funkcijama.

Niska porođajna težina

Tinejdžerice imaju povećan rizik od rođenja djeteta s niskom porođajnom težinom. Niska porođajna težina je težina od 1500 do 2500 grama.

Bebe, rođene s niskom porođajnom težinom, trebaju posebnu neonatalnu skrb koja uključuje održavanje zdravlja, rasta i razvoja pomoću uređaja.

Spolno prenosive bolesti

Što se tiče reproduktivnog zdravlja tinejdžera, spolno prenosive bolesti su najveća briga većine stručnjaka diljem svijeta.

Najčešće spolno prenosive bolesti među tinejdžerima su klamidija i HIV. Uzrok tome je nedovoljna educiranost. Spolno prenosive bolesti mogu uzrokovati niz komplikacija tijekom trudnoće i sa zdravljem djeteta.

Postporođajna depresija

Tinejdžerice moraju biti pod posebnim nadzorom stručnjaka jer se suočavaju s izrazito visokim rizikom od nastanka postporođajne depresije. Ona se može javiti tijekom trudnoće ili poslije poroda.

Depresija može utjecati na brigu o djetetu i na mentalni i psihološki razvoj djevojaka. No, dobra vijest je da se postporođajna depresija može liječiti.

Osjećaj samoće i izoliranosti

Ovo je naročito često kod mladih osoba koje osjećaju da neće dobiti podršku od strane roditelja. Osjećaju se prestrašeno i izolirano. Bez podrške obitelji, trudnice neće jesti kako treba, vježbati niti dovoljno odmarati. Također, neće ići na redovite prenatalne preglede.

Podrška od obitelji može uvelike promijeniti način na koji se djevojka osjeća i poboljšati brigu o njezinom zdravlju i zdravlju djeteta.

Kako smanjiti rizik od nastanka komplikacija tijekom tinejdžerske trudnoće?

Tinejdžerska trudnoća kod zdravih djevojaka ne bi trebala biti rizična za zdravlje, ali rizici uvijek postoje. Ako ste u drugom stanju, vrlo je važno na adekvatan način brinuti o zdravlju jer na taj način brinete i o zdravlju svog djeteta:

Tražite prenatalnu skrb

Ako sumnjate na trudnoću, odmah dogovorite ginekološki pregled kako biste bili sigurni u to jeste li trudni ili ne. Ginekolog će vam dati osnovne smjernice o tome što i kako trebate raditi. Dogovarat će s vama daljnje preglede.

Izbjegavajte alkohol, droge i cigarete

To može naštetiti zdravlju vaše bebe. Ako niste u mogućnosti samostalno prestati s tim navikama, potražite pomoć stručnjaka.

Uzimajte prenatalne vitamine

Prenatalni vitamini će omogućiti vašoj bebi da se nesmetano razvija, a vaše tijelo zbog toga neće ispaštati. Jedna od najvažnijih tvari koje trebate uzimati jest folna kiselina.

Saznajte zašto su prenatalni vitamini najbolji početak za vašu bebu!

Potražite emocionalnu podršku

Majčinstvo donosi velike emocionalne izazove, osobite za mlade djevojke. Podršku tražite od prijatelja, obitelji i bližnjih osoba.