Candida - što je važno znati

Candida - što je važno znati

Candida - što je važno znati
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što uzrokuje gljivične infekcije?

Gljivične infekcije su među najčešćim medicinskim smetnja. Srećom, većina gljivičnih infekcija se može eliminirati ili kontrolirati dobrom higijenom i antifungalnim lijekovima. 

Iako postoji preko 100.000 različitih vrsta gljivica, samo njih 200 uzrokuje bolest. U većini zdravih pojedinaca, gljivične infekcije ne predstavljaju značajan zdravstveni problem, iako utječu na milijune ljudi.

Koji su simptomi gljivične infekcije?

Za većinu osoba, simptomi gljivične infekcije su crvenilo kože i svrbež. Najčešće infekcije su vaginalne infekcije i upale penisa. 

Vaginalne gljivične infekcije su među najčešćom  neugodnosti kod žena, osobito žena u dobi od 20 do 40 godina. Infekcija uzrokuje intenzivan svrab, pečenje kod mokrenja, a može uzrokovati i nelagodu za vrijeme spolnog odnosa. Vaginalne gljivične infekcije mogu uzrokovati gusti, bijeli iscjedak. Dok neke žene nemaju simptome, druge pate od crvenila i oteklina vagine i tkiva oko vaginalnog otvora. Vaginalne infekcije također mogu biti bezbolne i dugotrajne. Oni su često povezane s uporabom antibiotika ili oralnih kontraceptiva. Slabiji imunološki sustav čini ljude više osjetljivima na infekcije. 

Kod muškaraca infekcija uzrokuje oticanje i crvenilo glavića koje se zove balanitis.

Dok su gljivične infekcije relativno bezopasne, one mogu upasti u tijelo i uzrokovati infekcije bubrega, uretre, mjehura, prostate i ženskih spolnih organa. 

Povećana osjetljivost na gljivične infekcije razvija se kod dijabetičara, osoba koje koriste steroide, kod osoba kojima su presađeni organi, u osoba s bolešću kao što je AIDS ili kod ostalih stanja koja ugrožavaju imunološki sustav.

Kako se gljivične infekcije liječe?

Infekcije kože i prepona mogu se ukloniti ili kontrolirati dobrom higijenom. Često kupanje i promjena rublja, posebno za vrijeme vrućeg vremena ili nakon intenzivne fizičke aktivnosti, su nužni. 

Antifungalne kreme koje su dostupne bez recepta mogu uspješno izliječiti kandidijazu. Uporne, ponavljajuće gljivične infekcije zahtijevaju liječenje lijekovima na recept. 

Većina vaginalnih infekcija može se tretirati vaginaletama ili kremama. Kronične i ponavljajuće vaginalne infekcije mogu zahtijevati promjene u izboru kontracepcije. 

Gljivične infekcije su uobičajene, tako da će ih 3 od 4 žene dobiti tijekom života. Polovica svih žena ima više od jedne infekcije u životu.

Treba li otići liječniku svaki put kada se pojavi gljivična infekcija?

Obratite se liječniku kada prvi put imate simptome gljivične infekcije. To je vrlo važno kako bi bili sigurni da imate gljivičnu infekciju, a ne neku ozbiljniju infekciju. Simptomi gljivične infekcije su također simptomi drugih infekcija, kao što su neke spolno prenosive bolesti. Liječenje gljivične infekcije kada se zapravo radi o nekoj drugoj vrsti infekcije može dovesti do puno većeg problema.

Ako često imate problema s gljivičnim infekcijama, razgovarajte sa svojim liječnikom o korištenju lijeka koji se može kupiti bez recepta.

Kako izbjeći ponavljanje infekcije?

  • Ne nosite preusku odjeću ili odjeću načinjenu od sintetičkih materijala.
  • Nosite pamučne gaćice.
  • Dobro osušite genitalno područje nakon kupanja ili tuširanja.
  • Obrišite se od naprijed prema natrag nakon korištenja WC-a. To može spriječiti bakterije koje normalno žive u vašem rektumu da uđu u vaginu.
  • Presvucite mokri kupaći kostim ili drugu vlažnu odjeću čim možete.

Vitashop