Prevencija srčanih bolesti prema dobi

Prevencija srčanih bolesti prema dobi

Prevencija srčanih bolesti prema dobi
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 15.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dvadesete

Iako srčane bolesti uzrokuju više smrti, u odnosu na rak dojke, pluća ili jajnika, tek 1 od 10 žena smatra da ima razloga za brigu. Ako mislite da se o zdravlju srca trebate početi brinuti tek u pedesetima, gadno se varate. Istraživanja su pokazala da srčani problemi, uključujući začepljenost arterija i visoku razinu kolesterola, mogu započeti već u djetinjstvu.

Dobra vijest je da rizik od srčanih bolesti možete kontrolirati jer je čak 80% srčanih bolesti uzrokovano isključivo životnim navikama.

Vjerovali ili ne, srčani problemi mogu nastupiti iznenađujuće rano. Nekoliko istraživanja je pokazalo da veliki broj mladih osoba ima nakupljen plak na arterijama. Zdrave životne navike, kao što su prestanak pušenja, konzumiranje alkohola u umjerenim količinama, svakodnevno vježbanje i zdrava prehrana, su važan temelj za očuvanje zdravlja srca.

Saznajte svoje brojke

Dogovorite pregled kod liječnika kako biste na vrijeme bili upoznati s rizicima. Ako imate bilo koji faktor rizika, porazgovarajte s liječnikom o smanjenju rizika. Testovi koje biste sada svakako trebali napraviti jesu:

Krvni tlak

Treba biti ispod 120/80 mm Hg.

Indeks tjelesne mase

Treba biti od 18.5 do 24.9.

Kolesterol

Ukupni treba biti manji od 200 mg/dL, a LDL (loši), manji od 100 mg/dL.

Trigliceridi

Trebaju biti ispod 150 mg/dL.

Prestanite pušiti

Pušenje povećava rizik od nastanka koronarnih bolesti srca. Nakon godine dana od prestanka, rizik se smanjuje za čak 50%.

Upoznajte se s obiteljskom anamnezom

Ako u povijesti uže obitelji imate slučajeva srčanih bolesti, trebate biti svjesni da i vi sami imate povećan rizik. No, nema potrebe za paničarenjem jer usvajanje zdravih navika u dvadesetima može značajno smanjiti rizik.

Hranite se zdravo

Zamijenite miješanu pizzu vegetarijanskom, pahuljice pune šećera s onima od cjelovitih žitarica. Sada je vrijeme da počnete paziti na prehranu kako bi vam tijelo kasnije bilo zahvalno.

Pokrenite se

Ovo je desetljeće kada vježbanje treba postati navika. Ako ne svaki, onda barem svaki drugi dan vježbajte umjerenim intenzitetom oko 30 minuta.

Vitashop