Što je cervicitis?

Što je cervicitis?

Što je cervicitis?
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Cervicitis je stanje koje karakterizira upala ili oteklina vrata maternice. Često se spominje kao upala vrata maternice. Najčešći uzrok je infekcija, obično infekcija koja se dobije putem spolnog odnosa. Spolno prenosive bolesti koje mogu izazvati cervicitis su gonoreja, humani papiloma virus, klamidija, herpes i trihomonijaze. Sve žene bi trebale biti upoznate s ovim stanjem, tako da su ga u mogućnosti prepoznati ako se razvije. Ovo stanje je vrlo često, a oko polovice svih žena će imati iskustvo s cervicitisom u nekom trenutku u odrasloj dobi.

Koji su manje uobičajeni uzroci cervicitisa?

Osim gore navedenih infekcija i drugi čimbenici mogu uzrokovati cervicitis. To uključuje cervikalne kape, dijafragmu ili neki drugi uređaj koji je umetnut u područje zdjelice, izloženost određenim kemikalijama, te alergija na lateks kondoma ili spermicide. 

Bakterije, kao što su Streptococcus ili Staphylococcus mogu uzrokovati ovo stanje. Može se pojaviti i ako se bakterije koje se normalno nalaze u vagini počnu brzo razmnožavati. 

Osim uzroka, postoje i faktori rizika kojih žene trebaju biti svjesne. Ti faktori rizika uključuju visokorizično seksualno ponašanje, mnogo seksualnih partnera, seksualne partnere sa spolno prenosivim bolestima, osobnu povijest spolno prenosivih bolesti ili spolne odnose u ranoj dobi.

Koji su znakovi i simptomi cervicitis?

Neke žene uopće nemaju simptome. Kada se znakovi i simptomi pojavljuju, oni mogu uključivati abnormalni vaginalni iscjedak, bol u rodnici, bolan spolni odnos, i težinu ili pritisak u području zdjelice. Abnormalna vaginalna krvarenja se također mogu pojaviti nakon menopauze, spolnog odnosa, a dolazi i do krvarenja između menstruacija.

Kako se cervicitis dijagnosticira?

Vaš liječnik će najčešće postaviti dijagnozu uzimanjem Papa testa i pregleda reproduktivnih organa. Liječnik će pregledati cerviks i tražiti znakove upale. Mogu se testirati krv ili urin. To se obično radi i kako bi se saznalo bolujete li od klamidije ili gonoreje. 

Vaš liječnik će često uzeti uzorak vaginalnog iscjetka. Ispitivat će se razne stvari, kao što su trihomonijaza, kandidijaza i bakterijske vaginoze.

U rijetkim slučajevima, liječnik može obaviti biopsiju vrata maternice i / ili kolposkopiju.

Kako se liječi cervicitis?

Bakterijske infekcije, kao što su bakterijska vaginoza, gonoreja i klamidija, se obično liječe antibioticima na recept. Ako imate herpes, liječnik može propisati antivirusne lijekove. Ako ste u bilo kojoj fazi menopauze, liječnik može propisati hormonsku terapiju, s progesteronom ili estrogenom. 

Ako ste imali cervicitis dulje vremensko razdoblje, ili ako navedene metode nisu učinkovite, liječnik može preporučiti određene medicinske postupke kako bi se liječilo ovo stanje.

Prognoza i moguće komplikacije

Sve dok se uzrok može ispravno identificirati, može se uspješno liječiti. 

To može trajati nekoliko mjeseci ili nekoliko godina. U nekim slučajevima, ovo stanje može dovesti do tegoba prilikom spolnih odnosa ili bolnih spolnih odnosa.

Načini na koje možete smanjiti rizik od cervicitisa uključuju:

  • Izbjegavajte kemijske iritanse, kao što su mirisni ulošci i tamponi.
  • Pobrinite se da su strana tijela koja umećete u rodnicu (kao što su tamponi), pravilno postavljena.
  • Ne imati spolni odnos (apstinencija) je jedina apsolutna metoda prevencije spolno prenosivih cervicitisa. Seksualni odnos u monogamnoj vezi s nekim tko zna da je bez ikakvih spolno prenosivih bolesti može smanjiti rizik.
  • Možete uvelike smanjiti rizik od spolno prenosivih bolesti korištenjem kondoma svaki put kada imate spolni odnos. Kondom treba koristiti pravilno svaki put.

Vitashop