Tehnike opuštanja koje morate isprobati!

Tehnike opuštanja koje morate isprobati!

Tehnike opuštanja koje morate isprobati!
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Opuštanje je potrebno kako bi se um odmorio od svakodnevnog stresa. Sve pomoću čega ćete to postići je učinkovito i pomoći će da se osjećate smireno. Donosimo vam lake načine i tehnike pomoću kojih ćete se opustiti.

Meditacija

Meditacija može biti odlična za opuštanje, naročito ako ste svakodnevno pod velikim stresom. Znanstvenici su dokazali da meditacija pomaže u smanjenju krvnog tlaka i otkucaja srca, a također pospješuje kognitivne sposobnosti.

Meditaciju je lako prakticirati. Pronađite udobno mjesto, zatvorite oči, opustite mišiće i fokusirajte se na jednu stvar (disanje ili slika koju ste zamislili). Potrebno je svega 10 minuta kako biste osjetili prednosti meditacije. Ključno je da ostanete fokusirani i da vas ništa ne ometa. Ako imate više vremena prakticirajte jogu ili Tai Chi koji su kombinacija meditacije i pokreta tijela.

Pijte čaj

Zeleni čaj je odličan za opuštanje jer sadrži teanin, aminokiselinu koja potiče opuštanje. Zeleni čaj sadrži kofein, ali stručnjaci vjeruju da teanin smanjuje štetno djelovanje kofeina. Stoga, pijte zeleni čaj i izbjegavajte pića s kofeinom jer kofein stres čini još gorim.

Potaknite oslobađanje serotonina

Mnogi od nas žude za ugljikohidratima koje unosimo putem kolača, raznih grickalica i peciva. Ove namirnice mogu podići razinu serotonina u tijelu. Serotonin je kemijska tvar koja se oslobađa u mozgu i zaslužna je za dobro raspoloženje, smirenost i opuštenost. Ove namirnice obiluju kalorijama pa pripazite na porcije.

Soba za opuštanje

Mnogi psiholozi imaju sobu za opuštanje u kojoj se sjedi prije i tijekom tretmana, a savjetuju da ju svatko treba imati u udobnosti vlastitog doma. Soba za opuštanje ne mora biti zasebna soba, već mali kutak kojeg ćete urediti onako kako vama odgovara i u kojem ćete se opuštati. Važno je da za vrijeme opuštanja zaboravite na sve elektronske uređaje.

Slušajte glazbu

Slušanje omiljene glazbe ima opuštajući učinak. Dokazano je da glazba regulira disanje, otkucaje srca i krvni tlak. Također može opustiti mišiće i čitavo tijelo. Ovo je naročito učinkovito kada se pripremate za naporan dan ili ste zapeli u gužvi.

Terapija glazbom se pokazala učinkovitom i za smanjenje anksioznosti. Jedno istraživanje je pokazalo da se simptomi anksioznosti (ubrzan rad srca, povećani krvni tlak) značajno smanjuju ako pacijenti prije i tijekom kolonoskopije slušaju glazbu.

Aromaterapijska masaža

Masaža je jedan od najboljih načina da se opustite. Ako dodate eterična ulja od kamilice ili lavande, rezultati će biti još bolji. Jedno istraživanje je pokazalo da samo 15 minuta masaže značajno smanjuje stres. Ako nemate dovoljno vremena ili novaca, masažu možete prakticirati i u udobnosti svoga doma. Pripazite na odabir i nanošenje eteričnih ulja jer neke vrste mogu uzrokovati alergijske reakcije.

Topla kupka

Toplina opušta mišiće, a topla kupka će opustiti i vaš um. Neka kupka sadrži vaše omiljene mirise. Kupaonicu ukrasite cvijećem i svijećama, i uživajte.

Vježbajte

Vježbanje će potaknuti oslobađanje endorfina i smanjiti razinu stresa. Znanstvenici su dokazali da vježbanje od samo 20 minuta pokazuje značajne koristi za tijelo i um.

Vitashop