Zaštita od sunca - što je važno znati

Zaštita od sunca - što je važno znati

Zaštita od sunca - što je važno znati
  • Objavljeno: Petak, 13.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Koje kreme za sunčanje su najbolje i zašto?

Idealna krema za sunčanje će blokirati UVA i UVB zrake s aktivnim sastojcima koji se ne razgrađuju na suncu (tako da proizvod ostaje na snazi), te će sadržavati aktivne i neaktivne sastojke koji su dokazano sigurni za djecu i odrasle. Nažalost, ne postoji krema za sunčanje koja zadovoljava sve ove kriterije, a ni potrošačima nije jednostavno iz hrpe proizvoda izvući sigurnije i učinkovitije sredstvo za sunčanje.

Je li dobra krema za sunčanje sve što mi treba?

Nije. Krema za sunčanje samo djelomično može osigurati zaštitu od štetnog djelovanja sunca. Ograničavanje izloženosti suncu i nošenje zaštitne odjeće može zaštititi kožu od raka i preranog starenja. Budite posebno pažljivi između 10 i 16 sati kada su sunčeve zrake najintenzivnije, ali sjetite se da je UVA zračenje konstantno. Nanesite kremu za sunčanje 30 minuta prije nego što krenete van i ponovo ju nanosite barem svaka 2 sata. Čak i najbolja krema za sunčanje neće dobro raditi ako ju ne koristite pravilno.

Koje su najbolje kreme za sunčanje za djecu?

Budući da su djeca osjetljivija na oštećenja od sunca, želite odabrati kremu za sunčanje koja je visoko učinkovita (štiti od UVA i UVB zračenja) i sigurna. Ako se dijete kupa ili igra u vodi potražite zaštitu od sunca koja je vodootporna. Izbjegavajte sprejeve i proizvode koji ujedno štite od kukaca.

Pobrinite se da primjenjujete kremu za sunčanje obilno prije izlaska na sunce i dovoljno često. Ne vjerujte tvrdnjama da će proizvod ostati na snazi određeni vremenski period, jer one nisu uvijek pouzdane. Dojenčadi do 6 mjeseci je potrebna posebna zaštita. U ovoj dobi, put beba nema melanina koji bi ih zaštitio od sunca i trebaju se čuvati jakog sunca. Preporučuje se izbjegavanje korištenja krema za sunčanje kod djece mlađe od 6 mjeseci, osim ako hlad i zaštitna odjeća nisu dostupni. U tom slučaju možete primijeniti minimalni iznos na izloženu kožu. Sjetite se da je krema za sunčanje samo jedan dio zaštite od jakog sunca. Ograničavanje izloženosti suncu i nošenje zaštitne odjeće su čak i važniji od nanošenja kreme za sunčanje.

Koliko kreme za sunčanje je dovoljno i koliko često se ona nanosi?

Primijenite kremu za sunčanje 30 minuta prije nego izađete na sunce i najmanje svaka 2 sata nakon toga. Pobrinite se da ponovo nanesete kremu nakon izlaska iz vode, ako se puno znojite ili se brišete ručnikom, jer sve ove aktivnosti mogu ukloniti zaštitu od sunca s vaše kože. Jedna studija sugerira da je najbolje ponovo nanijeti kremu za sunčanje nakon 15 do 30 minuta na jakom suncu. Nemojte škrtariti kod stavljanja kreme za sunčanje! Istraživanja su pokazala da potrošači obično nanose premalo sredstva za sunčanje. Ravnomjerno nanesite kremu na sve izložene dijelove kože.

Hoće li krema za sunčanje zaštiti od raka i bora?

Postoje dvije glavne vrste UV zračenja za koje se zna da doprinose raku kože, boranju i starenju kože: UVA i UVB. Da biste dobili najbolju zaštitu, morate koristiti proizvod koji štiti od obje vrste zraka. Sve kreme za sunčanje štite od UVB zraka, ali samo neke kreme za sunčanje štite i od UVA zraka. Ovi potonji proizvodi su obično označeni kao UVA / UVB ili kao zaštita širokog spektra.

Proizvodi koji se reklamiraju kao "krema"i "sunblock" sadrže sastojke koji pružaju barem neki stupanj zaštite od opekotina i drugih štetnih utjecaja UV zraka. Proizvodi za postizanje preplanulosti, s druge strane, ne sadrže takve sastojke i ne pružaju nikakvu zaštitu.

Što znači SPF?

SPF je mjera zaštite od opeklina, do čega prvenstveno dolazi zbog UVB zraka. Tip kože, vrsta aktivnosti koju činite na suncu i intenzitet sunčevog svjetla mogu dati više ili manje sigurnosti. Imajte na umu da SPF može biti zbunjujući i obmanjujući s vremena na vrijeme.

Na primjer, ocjena govori o UVB zaštitu, ali ništa o zaštiti od štetnih UVA i zraka, koje uzrokuju starenje i rak.

Odaberite SPF koji odgovara tipu kože i izloženosti suncu. Izbjegavajte kreme za sunčanje sa SPF većim od 50. Važnije od visokog zaštitnog faktora je primijeniti sredstvo za sunčanje ravnomjerno, redovito i u bogatom sloju.

Kako funkcionira proizvod za sunčanje?

Aktivni sastojci u proizvodu za sunčanje se apsorbiraju, reflektiraju ili raspršuju ultraljubičasto zračenje, a time i mijenjaju reakciju tijela na zračenja. Kreme za sunčanje obično sadrže kombinaciju različitih kemikalija koje su učinkovite za određene valne duljine UV zraka. Neki sastojci djeluju bolje od drugih. Proizvođači su stvorili kreme za sunčanje koje učinkovito štite od UVB zračenja, jer je to vrsta zračenja koja uzrokuje opekline i može dovesti do raka kože. U novije vrijeme proizvođači su radili na stvaranju krema koje će zaštititi kožu od UVA i UVB zračenja, budući da su znanstvenici shvatili da je UVA zračenja također štetno. Gotovo svi proizvodi za sunčanje pružaju UVB zaštitu, ali samo neki štite od UVA zraka.

Može li se postići preplanulost uz kreme za sunčanje?

Tanjenje kože je uzrokovano UVA zračenjem koje izaziva rast melanina u koži. Opekotine od sunca su uglavnom uzrokovane UVB zračenjem. U principu, ako ćemo blokirati UVB zračenje i dopustiti UVA zračenje možemo dobiti preplanulost i smanjiti rizik od opekotina. Međutim, problem je da pretjerano izlaganje UVA zrakama može biti štetno za kožu. UVA svjetlo je povezano sa starenjem kože, pa čak i rakom. No, za razliku od opeklina koje se brzo vide, ta suptilna oštećenja se mogu nakupiti tijekom godina.

Uz širok spektar zaštite od UV zračenja, koža ima zaštitu od opekotina od sunca i ostalih dugoročnih oštećenja kože. Ovisno o vremenu provedenom u suncu i zaštiti koju pruža krema za sunčanje, još uvijek možete steći preplanulost, ali će se to dogoditi sporije.

Izaziva li vitamin A zabrinutost u krema za sunčanje?

Podaci iz studije FDA pokazuju da vitamin A, čest sastojak krema za sunčanje, može ubrzati rast tumora kože. Čini se da vitamin A potiče rak tek kada je u kombinaciji sa suncem.

Proizvođači dodaju vitamin A do 41% u sve kreme za sunčanje, u sintetičkom obliku koji se zove retinyl palmitat. To je antioksidans koji hidratizira kožu i sprečava starenje kože. Preporučuje se izbjegavanje krema s vitaminom A (potražite retinyl palmitat na etiketi).

Vitashop