Što svaki roditelj treba znati o meningitisu?

Što svaki roditelj treba znati o meningitisu?

Što svaki roditelj treba znati o meningitisu?
  • Objavljeno: Petak, 13.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je meningitis?

To je upala uzrokovana infekcijom sluznice moždane ovojnice, tkiva koje pokriva mozak i leđnu moždinu. Meningitis dolazi u dvije različite forme: virusni i bakterijski, od kojih se oba prenose zaraženom slinom, putem ljubljenja, kihanja ili kašljanja.

Virusni meningitis je daleko više uobičajen, ali je obično najmanje ozbiljan. U stvari, oni koji pate od blagih slučajeva virusnog meningitisa možda neće trebati liječnika. Za razliku od bakterijskog meningitisa, virusne infekcije također se mogu širiti zagađenom vodom, iako ga ne možete dobiti kupanjem u zagađenim vodama.

Bakterijski meningitis je drugačiji. Bakterijska struktura je složenija od virusne, a bakterije proizvode toksine koji uzrokuju opasniju upalu i oštećenja tkiva. Otrovana krv inficira sluznice mozga ili leđnu moždinu. Bolest može izazvati širenje upale, što može uzrokovati probleme s vitalnim organima, kao što su srce, jetra i bubrezi i na kraju dovesti do smrti ukoliko se ne liječi na vrijeme.

Što uzrokuje bakterijski meningitis?

Tri bakterije uzrokuju većinu slučajeva bakterijskog meningitisa:

1. Haemophilus influenzae tip B (Hib)

Uzrokuje čitav niz ozbiljnih bolesti, a najčešće napada djecu mlađu od 5 godina. Ako bakterija ostane u djetetovu nosu ili grlu, ono se najvjerojatnije neće zaraziti. Međutim, ako uđe u krvotok ili na druga mjesta u dišnom sustavu, može uzrokovati ozbiljne probleme.

Prije uvođenja cijepljenja protiv Hib-a u obvezne programe cijepljenja u razvijenim zemljama, ta je bakterija bila vodeći uzročnik bakterijskih meningitisa u djece mlađe od 5 godina.

2. Pneumococcus

Ova bakterija također živi u nosu i grlu te uzrokuje upalu pluća, sepsu i meningitis. Spada u obavezna cjepiva za svu djecu te se djeca sa SB i/ili hidrocefalusom moraju cijepiti. Ova bakterija je sada vodeći uzrok meningitisa u dobi od pet godina.

3. Meningococcus

Primarni uzrok meningitisa u adolescenata i mladih odraslih osoba. Dolazi uglavnom u pet tipova - A, B, C, Y i W-135 - od kojih se četiri mogu spriječiti putem cjepiva. Bakterija koja živi u nosu i grlu, nažalost, može uzrokovati ozbiljne infekcije, osobito sepsu i meningitis. Postoje dvije vrste bakterija (B i C) koje uzrokuju infekcije, no u Velikoj Britaniji postoji cjepivo samo za tip C. Cjepivo pruža dugotrajnu zaštitu.

Moje dijete je cijepljeno protiv meningitisa s Hib cjepivom, hoće li ga ovo zaštititi?

Hib cjepivo štiti samo od Haemophilus influenzae tip B. Ovo cjepivo neće, međutim, pružiti zaštitu od pneumokokne infekcije ili meningokokne bakterije, za to bi trebalo dobiti zasebna cjepiva. U bilo kojem trenutku, oko 10 do 25 posto stanovništva nosi ove bakterije u nosu, grlu ili ustima.

Zašto djeca i mladež obolijevaju češće nego odrasli?

Svatko može dobiti bolest, bilo gdje, bilo kada, iako broj slučajeva meningokoknog meningitisa doživljava vrhunac tijekom zimskih mjeseci.

Mladi su posebno osjetljivi jer im imunološki sustav nije dovoljno dobar i imaju malo borbi protiv bakterija zbog smanjene izloženosti bakterijama. Mladi pokazuju rizičnije ponašanje: bebe i mala djeca stavljaju sve u usta, a zatim dijele te predmete s drugima, dok adolescenti i mlade odrasle osobe šire bolest putem ljubljenja i dijeljenje hrane, pića i cigareta.

Na koje simptome trebam obratiti pažnju?

U ranim fazama simptoma virusnih i bakterijskih meningitisa mogu se pojaviti različite kombinacije simptoma, a često nalikuju gripi. Razvojem u samo nekoliko sati ili tijekom jednog do dva dana, mogu uključiti groznicu, povraćanje, bol u zglobovima i opću slabost. Više specifični simptomi uključuju jake glavobolje, ukočenost vrata, averziju prema jarkom svjetlu i pospanost.

Vrlo značajno je da se u slučaju bakterijskog meningitisa javlja osip koji se razvija bilo gdje na tijelu, uzrokovan krvarenjem ispod kože. Osip obično počinje kao sićušne, tamno crvene točkice koje se mogu razviti u ljubičaste modrice. Osip je ključni pokazatelj otrovanja krvi i roditelji trebaju odmah odvesti dijete u bolnicu.

Nemojte čekati da se svaki simptom pojavi, jer se neki simptomi možda nikada neće pojaviti. Potražite pomoć ako dijete ima temperaturu iznad 38,5°C, te je u pratnji drugih simptoma.

Što možete učiniti kako bi zaštitili svoje dijete od meningitisa?

Učite svoju djecu da izbjegavaju razmjenu sline, dijeljenje objekata sa svježom slinom na njima, kao što su slamke, šalice, čaše, boce, vilice, žlice, četkice za zube, cigarete, hranu i piće. Potaknite ih da prakticiraju pravilo broj jedan higijene, neka peru ruke redovito.

Još jedan važan savjet je da ih upoznate sa znacima i simptomima bolesti.

Vitashop