Znakovi hormonalne neravnoteže

Znakovi hormonalne neravnoteže

Znakovi hormonalne neravnoteže
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.02.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Veliki broj ljudi pati od hormonalnih poremećaja, a da to ni ne znaju. Hormonalni poremećaji se najčešće javljaju kod žena.

Hormoni su pokretači vašeg tijela. Važni su za svaki proces u vašem tijelu. Vaše tijelo će funkcionirati savršeno tek kada vaši hormoni budu uravnoteženi.

Čak i male hormonalne promjene mogu značajno utjecati na rad vašeg organizma. Hormone ne smijete shvaćati olako jer utječu na kvalitetu vašeg života, fizičko, psihičko i mentalno zdravlje.

Donosimo vam najčešće simptome hormonalne neravnoteže. Ako patite od 3 ili više simptoma u razdoblju od mjesec dana ili više, svakako se obratite liječniku.

Neprestano debljanje

Životni stil, prehrana i fizička aktivnost značajno utječu na tjelesnu težinu, ali to nisu jedini važni faktori. Nedijagnosticirani hormonalni poremećaji mogu značajno otežati gubitak kilograma i održavanje zdrave tjelesne težine. Inzulinska rezistencija je jedan od najčešćih uzročnika neobjašnjivog nakupljanja kilograma, ali i se vrlo lako može riješiti usvajanjem zdravih prehrambenih navika.

Nizak libido

Jedan od najuočljivijih simptoma hormonalne neravnoteže je nizak libido, koji često započinje s manje kvalitetnim snom. Premalo sna, kao i san loše kvalitete, direktno utječu na želju za seksom, a hormonalna neravnoteža često uzrokuje probleme sa spavanjem.

Kronični umor

Ne možete funkcionirati tijekom dana ako povremeno ne uzmete pauzu? Nije normalno da se svaki dan cijeli dan osjećate umorno i da imate problema s koncentracijom i pamćenjem.

Anksioznost, razdražljivost i depresija

Anksioznost i depresija mogu biti pokazatelji da vaše tijelo nije u ravnoteži, da je puno toksina, pod stresom i da mu ne pružate ono što mu treba.

Nesanica

Hormonalna neravnoteža direktno utječe na san, a nesanica pogoršava zdravlje cjelokupnog organizma.

Pojačano znojenje

Pojačano znojenje se najčešće javlja kod žena koje su u menopauzi. Pojačano znojenje je također jedan od prvih simptoma menopauze.

Probavne smetnje

Plinovi, nadutost, zatvor ili proljev su česti simptomi hormonalne neravnoteže. No, također mogu biti povezani s lošim prehrambenim navikama.

Žudnja za hranom

Najčešći uzročnici žudnje za hranom su inzulinska rezistencija, poremećaji u radu štitnjače i povišena razina hormona stresa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop