4 mita o raku kože

4 mita o raku kože

4 mita o raku kože
  • Objavljeno: Petak, 20.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nikada niste prestari ili premladi kako biste počeli štititi svoju kožu od sunca. Slučajevi melanome su sve češći, naročito kod žena u dobi ispod 40. Žene koje su mlađe od 40 imaju 8 puta veći rizik od nastanka raka kože.

Kremu za zaštitu moram nanijeti čim dođem na plažu

Kremu trebate nanijeti barem sat vremena prije odlaska na plažu. Tako će koža imati dovoljno vremena da upije kremu i njezine zaštitne faktore. Ako ćete kremu nanositi tek kada dođete na plažu, izložit ćete svoje zdravlje velikom riziku.

Godišnji pregled madeža je sve što trebam napraviti

Istina jest da je pregled jednom godišnje sasvim dovoljan. Međutim, ako u obiteljskoj anamnezi imate slučajeve melanoma ili ste već nekoliko puta izgorili na suncu, dermatologu biste trebali odlaziti svakih 6 mjeseci.

Ako imam podlogu neću izgoriti

Ne postoji nešto što se zove podloga. Potamnjela koža je oštećena koža, a oštećena koža je ništa drugo nego oštećena koža. Idealno bi bilo da se suncu ne izlažete uopće, ali naravno da to nije moguće. Stoga i postoje zaštitne kreme, prigodna odjeća i doba dana kada biste sunce što više trebali izbjegavati.

Moja koža je prirodno tamna i nikada ne gori pa mi ne treba krema za sunčanje

Rak kože ne prepoznaje razliku u bojama kože ili tenu. U stvari, rak kože je neprestano u porastu među tamnoputim ljudima. Također, osobe tamnije puti su u većoj opasnosti jer neće tako lako prepoznati rak kože u prvim stadijima dok još uvijek ne predstavlja toliku prijetnju zdravlju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti