Muškarci češće umiru od raka kože

Muškarci češće umiru od raka kože

Muškarci češće umiru od raka kože
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.08.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stopa smrtnosti uzrokovana malignim melanomom je čak 70% veća kod muškaraca, u odnosu na žene, iako gotovo jednak broj njih godišnje obolijeva od raka kože.

Maligni melanom je opasna vrsta raka kože, koji se može proširiti i na ostale organe u tijelu. Prema rezultatima istraživanja britanskih znanstvenika, svake godine umire veći broj muškaraca od malignog melanoma.

Znanstvenici ističu da čak 1300 od 6200 muškaraca godišnje, koji obole od melanoma, umiru. Kod žena je ta brojka značajno manja, 900 od 6600 žena godišnje umire od melanoma.

Melanom se javlja na drugačijim mjestima kod muškaraca i žena. Kod žena se u pravilu javlja na području ruku i nogu, a kod muškaraca na području leđa i prsa, prenosi WebMd.

"Muškarci rjeđe proučavaju madeže na tijelu, zbog čega puno kasnije primijete promjene koje su pokazatelj raka", izjavila je prof. Julia Newton - Bishop.

Stručnjaci ističu da su crvenilo i opekotina kože znak da je DNA stanica kože oštećena, a time se značajno povećava rizik od nastanka raka kože.

Ključni faktori koji povećavaju rizik od nastanka melanoma su:

  • Prekomjerno izlaganje UV zrakama, bilo putem sunca ili solarija
  • Svijetla put i veliki broj madeža
  • Povijest raka kože u obiteljskoj anamnezi

Iako je dobro kožu izlagati suncu zbog vitamina D, važno je da izbjegavate vrijeme kada je UV indeks visok. Ako iz određenih razloga morate biti izloženi suncu gotovo cijeli dan, nosite odjeću od laganih i prirodnih materijala koja će vas dodatno zaštititi. Ne zaboravite na kremu za zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom od najmanje 15.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti