Težina može utjecati na žensku fertilnost

Težina može utjecati na žensku fertilnost

Težina može utjecati na žensku fertilnost
  • Objavljeno: Srijeda, 27.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dva najnovija istraživanja sugeriraju kako težina kod žena utječe na njihovu plodnost.

U jednom istraživanju, istraživači su usporedili podatke od 158.385 menstrualna ciklusa s visinom i težinom žene. Otkrili su kako je stopa odgode ciklusa bila sve uobičajenija kako se povećavao indeks tjelesne mase (BMI) te kako su se šanse da žene ne zatrudne, ili da imaju poteškoće s iznošenjem trudnoće, znatno povećavale s porastom pretilosti.

U drugom istraživanju, istraživači sa Harvardskog sveučilišta i iz Ženske bolnice u Bostonu ispitali su kvalitetu jajašaca i zametaka kod žena s različitim BMI-om.

Jajašca kod žena s visokim i niskim BMI-om imala su veću vjerojatnost da će za razliku od jajašaca koja dolaze od žena s normalnom tjelesnom masom, stvoriti nezrele jajne stanice tijekom ciklusa potpomognute oplodnje. Što dovodi do manje vjerojatnosti uspješnog prijenosa embrija te do manje stope živorođenih.

„Očito je da je zdrava tjelesna težina važna prednost u svim aspektima zdravlja, uključujući i reproduktivno zdravlje," objašnjava nam dr. James Goldfarb.

„Nadamo se da ćemo s boljim informacijama pružiti bolju pomoć našim pacijenticama, čija borba s neplodnošću uključuje i borbu s težinom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti