5 psiholoških trikova kojima ćete potaknuti druge da rade ono što želite

5 psiholoških trikova kojima ćete potaknuti druge da rade ono što želite

5 psiholoških trikova kojima ćete potaknuti druge da rade ono što želite
  • Objavljeno: Srijeda, 12.10.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Psihologija može biti moćan alat uvjeravanja. Ona je posebno korisna za roditelje koji žele da djeca učine ono što je najbolje za njih, i za one čiji rad ili studij zahtijevaju vještine pregovaranja. Olakšajte si život imajući ove učinkovite psihološke trikove na umu kad ih najviše trebate.

Dajte ljudima prividnu mogućnost izbora

Na primjer, želite da vaša djeca jedu povrće. Umjesto da kažete: "Pojedi mrkvu!", recite: "Želiš li pojesti tri ili pet zalogaja mrkve?". Imat će izbor u pitanju koji ih automatski čini sretnijima, a vi ćete postići ono što želite.

Ako želite da vas netko sasluša i posluša vaš savjet, recite da vam je savjet dao vaš roditelj

Istraživanja otkrivaju da ljudi pažljivije slušaju i češće slijede savjet ako je došao od nečijih roditelja.

Kada trebate uslugu, zamolite ih kada su umorni

Ako morate nekoga zamoliti za uslugu (npr. partnera), pitajte ga na kraju dana, prije spavanja, kada je stvarno umoran. Fizički i psihički istrošena osoba se u tom trenutku ne želi dodatno iscrpljivati i najvjerojatnije će odgovoriti nešto poput: "Učinit ću to ovaj vikend".

Istražite 10 prednosti pozitivnog razmišljanja!

Klimajte potvrdno glavom kada tražite uslugu

Još jedan način da dobijete pozitivan odgovor kada pitate za uslugu jest da potvrdno klimate glavom dok pričate. Znanstvenici su otkrili da takvo gestikuliranje navodi sugovornika na odgovor kao što mu je sugerirano, odnosno da učini što želite, a da nije ni svjestan zašto je to učinio.

Umjesto da pitate za pomoć, iskažite potrebu

Umjesto da pitate: "Hoćeš li mi pomoći?", recite: "Ja stvarno trebam tvoju pomoć". Ovim pristupom ćete postići da se sugovornik osjeća posebno i bit će skloniji pomoći. Također će osjećati krivnju ako to ne učini.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti