Otkrijte kako orasi utječu na vaše zdravlje!

Otkrijte kako orasi utječu na vaše zdravlje!

Otkrijte kako orasi utječu na vaše zdravlje!
  • Objavljeno: Srijeda, 03.10.2018.
  • Broj pregleda: 4.620
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Orašasti plodovi zdrave su i popularne namirnice. Zdrava prehrana danas pod obavezno uvrštava orašaste plodove u doručak ili kao idealan međuobrok umjesto grickalica i slatkiša.

Orasi su, uz bademe, najpopularniji orašasti plodovi, koji obiluju zdravim mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima pa su itekako dobri za vaše zdravlje. Pogledajte zbog čega su još orasi izvrsna namirnica koju će ljubitelji orašastih plodova voljeti još i više.

Bogati su antioksidansima

Antioksidansi su od ključnog značaja za vaše zdravlje, a orasi sadrže jedinstvene i moćne antioksidanse koji su dostupni samo u namirnica. Dodatno istraživanje pokazalo je da antioksidansi iz oraha pomažu spriječiti kemijski inducirana oštećenja jetre.

Sprječavaju rak

Orasi pomažu u smanjenju rizik od raka, posebice raka prostate i raka dojke i to za 40-50%. Za to su zaslužne zdrave masti iz oraha koji znatno usporavaju razvoj tumora pa se stigne reagirati na vrijeme.

Otkrijte zdravstvene prednosti badema!

Čuvaju zdravlje srca

Orasi su bogati aminokiselinskim l-argininom koji nudi višestruke prednosti osobama sa srčanim bolestima i onima koji imaju povećan rizik za bolesti srca. Sadrže i biljnu omega-3 masnu alfa-linolensku kiselinu koja djeluje protuupalno, može spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka i kontrolira razinu kolesterola.

Kontroliraju tjelesnu težinu

Ako uvrstite orahe u vašu svakodnevnu prehranu, pomoći će vam da održite idealnu tjelesnu težinu. Razlog tome je što orasi povećavaju osjećaj sitosti, smanjuju obujam struka, a kad se jedu kao zamjena slatkišima i grickalicama, možete izgubiti 2 kilograma.

Uživajte u orašastim plodovima i saznajte zašto su tako zdravi i omiljeni!

Poboljšavaju reproduktivno zdravlje kod muškaraca

Jedna od manje poznatih prednosti oraha je njihov utjecaj na mušku plodnost. Muškarcima koji konzumiraju oko 75 grama, malo više od pola šalice oraha, dnevno značajno se poboljšala kvaliteta spermija, odnosno njihova vitalnost, pokretljivost i morfologija.

Održavaju mozak zdravim

Orasi sadrže niz neuroprotektivnih spojeva, uključujući vitamin E, folat, melatonin, omega-3 masti i antioksidanse, a svi oni dokazano poboljšavaju kognitivne i motoričke funkcije u starenju te povećaju inferencijalno rasuđivanje kod mladih odraslih osoba.

Najčitanije zanimljivosti