Orašasti plodovi štite od raka dojke?

Orašasti plodovi štite od raka dojke?

Orašasti plodovi štite od raka dojke?
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici sa Sveučilišta Harvard su proveli istraživanje u kojemu su htjeli ustanoviti mogu li orašasti plodovi spriječiti nastanak raka dojke.

Znanstvenici su pratili unos vlakana i orašastih plodova u adolescentskoj dobi i učestalost nastanka fibroadenoma dojke. Fibroadenom dojke je nekancerogena, dobroćudna izraslina na dojci, ali upućuje na povećani rizik od nastanka raka dojke.

Za nastanak raka dojke može proći i desetljeće, stoga su znanstvenici počeli s istraživanjem u ranijoj dobi žena, počevši od njihovog srednjoškolskog obrazovanja, prenosi Care2.

Dokazano je da povećani unos vlakana u odrasloj dobi može smanjiti rizik od nastanka raka dojke. Novo istraživanje pokazuje da unos vlakana tijekom adolescentske dobi rizik od nastanka prekancerogenih bolesti dojke smanjuje za čak 25%.

Vlakna su prisutna u mnogim namirnicama - voće, povrće, grah, cjelovite žitarice, sjemenke i orašasti plodovi. Postoji li namirnica koja se naročito ističe u prevenciji nastanka raka dojke?

Unos orašastih plodova je najbolja zaštita. Samo 2 porcije tjedno će smanjiti rizik. Orašasti plodovi su jedna od najzdravijih namirnica, ali mogu povećati rizik od nastanka pretilosti jer obiluju kalorijama. Stoga je važno da ih unosite u umjerenoj količini.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti