Alkohol i lijekovi mogu biti vrlo opasna kombinacija!

Alkohol i lijekovi mogu biti vrlo opasna kombinacija!

Alkohol i lijekovi mogu biti vrlo opasna kombinacija!
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.12.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Hrvatsko farmaceutsko društvo apelira na građane Hrvatske: "Odgovorno uživajte u blagdanskim zdravicama! Alkohol i lijekovi mogu biti vrlo opasna kombinacija!"

U nedavno provedenom istraživanju u sklopu kampanje "Razmisli- kad piješ, ne vozi!", rezultati su pokazali da 73 posto punoljetnih stanovnika Republike Hrvatske konzumira alkoholna pića, od kojih većina to čini nekoliko puta godišnje, a 13,4 posto svaki dan. Međutim, postavlja se dodatno pitanje: Što se može dogoditi ukoliko u bilo kojem trenutku kombiniramo alkohol s nekim lijekom, posebice tijekom nadolazećih radosnih blagdanskih i novogodišnjih prigoda?

Hrvatsko farmaceutsko društvo apelira na sve građane Republike Hrvatske da odgovorno uživaju u blagdanskim danima i zdravicama, te da svakako ne podcjenjuju moguće prijetnje koje alkohol može imati u kombinaciji s lijekovima, neovisno jesu li oni propisani na recept, ili su u bezreceptnom režimu!

Doc.dr.sc. Maja Jakševac Mikša, mag.pharm., Izvršna direktorica Hrvatskog farmaceutskog društva i prof.dr.sc. Lidija Bach Rojecky, Pročelnica Zavoda za farmakologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta kao farmaceutkinje žele naglasiti kako je važno na vrijeme spriječiti moguće neželjene posljedice po zdravlje, uslijed interakcija alkohola s lijekovima, o čemu se svakako na vrijeme treba posavjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom!

Vjerujemo da ste na svojim lijekovima vidjeli upozorenja o kombinacijama s alkoholom, te ih ne treba nikako zanemarivati jer je opasnost stvarna! Miješanje alkohola i nekih lijekova može izazvati mučnine, glavobolje, nesvjestice, povraćanje, slabost, gubitak koordinacije, povećati rizik od unutarnjih krvarenja, srčanih poremetnji i otežanog disanja! To vrijedi i za lijekove za koje nikada nista pomislili da bi mogli reagirati s alkoholom i koristite ih vrlo često (bezreceptni lijekovi, biljni lijekovi).

Alkohol u kombinaciji s lijekovima donosi niz nepredviđenih rizika, jer lako dolazi do međusobnog djelovanja (interakcija), a posljedice ovise o dobi, zdravstvenom stanju pojedinca, količini konzumiranog alkohola i lijekovima koji se uzimaju zbog akutnog ili kroničnog stanja Takve interakcije su nepovoljne, jer se već i kod umjerenog unosa alkohola jače izražavaju neželjeni učinci lijekova koji mogu biti opasni te prouzročiti pogoršanje bolesti pa čak i smrt.

Alkohol može na više načina utjecati na djelovanje lijeka - promijeniti učinak lijeka, ili utjecati na koncentraciju lijeka u krvi, neki pak lijekovi mogu usporiti metabolizam alkohola i tako uzrokovati njegov toksičan učinak.

Također, iako sam alkohol može utjecati na povišenje krvnog tlaka, u kombinaciji s nekim lijekovima se može postići učinak snižavanja krvnog tlaka, što se može osjetiti kao vrtoglavica ili nesvjestica i svakako utjecati negativno na sposobnost vožnje i rizike od padova. Slatki alkoholni likeri mogu povisiti razinu šećera u krvi, no npr. kada dijabetičari na oralnim antidijabeticima konzumiraju alkohol mogu biti izloženi značajnoj hipoglikemiji.

I najčešće primjenjivani bezreceptni lijekovi, inače odličnog sigurnosnog profila, poput analgetika ibuprofena ili acetilsalicilne kiseline, mogu u kombinaciji s alkoholom dodatno oštetiti želučanu sluznicu i izazvati krvarenja, stoga se svakako posavjetujte s ljekarnikom ili liječnikom na vrijeme o izbjegavanju takvih neželjenih reakcija!

Vodite računa i ukoliko koristite mnoge popularne lijekove za liječenje simptoma gripe, prehlade, alergijskog rinitisa i kašlja, jer vrlo često je riječ o kombiniranim (višekomponentnim) lijekovima u kojem barem jedan od ljekovitih sastojaka može stupati u interakcije s alkoholom, stoga na vrijeme pitajte svoga ljekarnika prilikom nabavke takvih pripravaka.

Čak i neki biljni pripravci poput ehinaceje, kava-kave, ekstrakta valerijane (odoljena) ili gospine trave mogu stupati u značajne interakcije s alkoholom, uzrokujući ili oštećenja jetre ili pojačanu sedaciju, stoga i takve pripravke ne treba smatrati bezazlenima ako ste odlučili nazdraviti s čašicom alkohola!

Prije blagdanskog uživanja i druženja uz zdravicu, svakako se posavjetujte s ljekarnikom ili liječnikom ukoliko uzimate neke od slijedećih skupina lijekova:

·         Lijekovi za alergije (antihistaminici)

·         Lijekovi za srčana oboljenja (koronarne bolesti, angina pectoris)

·         Lijekovi za liječenje tjeskobe (anksiolitici)

·         Antiepileptici

·         Lijekovi za liječenje artritisa

·         Lijekovi za poremećaje koagulacije (antikoagulansi)

·         Lijekovi za depresiju (antidepresivi)

·         Lijekovi za kašalj (antitusici)

·         Lijekovi protiv boli (analgetici)

·         Lijekovi za dijabetes (antidijabetici)

·         Lijekovi za liječenje povećane prostate

·         Lijekovi za želučane poremećaje (žgaravica, refluks)

·         Lijekovi za povišeni krvni tlak (antihipertenzivi)

·         Antiinfektivi (neki antibiotici, antimikotici

·         Lijekovi za povišeni kolesterol)

·         Lijekovi za bolove koštano-mišićnog sustava (analgetici, antireumatici)

·         Lijekovi za liječenje simptoma gripe i prehlade (antipiretici, dekongestivi)

·         Lijekovi protiv migrene

·         Lijekove za nesanicu (sedativi)

  

Alkohol i lijekovi 

Reakcija ljudi na alkohol ovisi o dobi, spolu te učestalosti i količini konzumiranja alkohola. Poznato je da se kod osoba starije životne dobi alkohol slabije razgrađuje te da starije osobe često istodobno uzimaju više lijekova pa su i izložene većem riziku od nastanka interakcija između alkohola i lijekova. Poznato je da su žene osjetljivije na konzumiranje alkohola od muškaraca, jer njihovo tijelo sadrži manju količinu vode nego tijelo muškarca pa je uz istu količinu popijenog alkohola, koncentracija alkohola u žena veća. Već male količine alkohola mogu biti opasne za upravljanje vozilom ili strojem, no kada su još u kombinaciji s lijekovima mogu znatno smanjiti sposobnosti upravljanja vozilom i strojem.

Kod primjene lijekova za srce i krvne žile, šećernu bolest i infekcije mogu se u kombinaciji s alkoholom pojaviti neugodne nuspojave kao što su glavobolja, povraćanje, opća slabost, lupanje srca, pad krvnog tlaka, oštećenje jetre i crvenilo lica.

Kod uzimanja alkohola i lijekova koji utječu na mozak, odnosno psihofizičke sposobnosti (anksiolitici, antipsihotici, antidepresivi, hipnotici, lokalni anestetici i dr.) mogu se javiti nuspojave poput uspavanosti, vrtoglavice, usporenog i otežanog disanja, problema s pamćenjem i slabljenja motorike.

Budući da i sam alkohol nadražuje želučanu sluznicu u kombinaciji s nekim lijekovima protiv bolova (acetilsalicilna kiselina) i antireumaticima (ibuprofen, ketoprofen, diklofenak, naproksen i dr.), koji također nadražuju sluznicu probavnog trakta, višestruko se povećava rizik od nastanka vrijeda (ulkusa, čira)) ili krvarenja.

Alkohol može značajno povisiti hepatotoksičnost (otrovno djelovanje na jetru) i vrlo sigurnih i često upotrebljavanih lijekova poput paracetamola.

Neki se oblici lijekova u vodeno-alkoholnom mediju otapaju mnogo brže nego u čistoj vodi. Djelatna tvar se stoga, u želucu ili tankom crijevu, odjednom potpuno otopi što nije pogodno kod primjene ljekovitih oblika s postupnim oslobađanjem djelatne tvari (retard oblici) kojima se želi postići produženo djelovanje lijeka. Tako naglo otopljena djelatna tvar može izazvati i ozbiljne nuspojave.

Kod nekih lijekova uzetih s alkoholom povećava se njihova koncentracija u krvi radi sporijeg izlučivanja iz tijela, što povećava opasnost od razvoja neželjenih učinaka.

Međutim, kod kroničnog unosa alkohola lijekovi se brže razgrađuju i izlučuju pa je njihov učinak manji, ali jače oštećuju jetra i druge organe.

Osim s alkoholom, podsjećamo da lijekove nije dobro uzimati ni s voćnim sokovima ni gaziranim pićima, jer usporuju njihovo djelovanje, a s nekim sokovima poput grejpa mogu stupiti i u interakciju te izazvati nuspojave. Mlijeko također nije pogodno, jer smanjuje djelovanja nekih lijekova koji s njegovim sastojcima tvore teško topljive spojeve.

Ako uzimate lijekove, bilo da su propisani na recept ili kupljeni bez recepta, ili biljne pripravke posavjetujte se sa liječnikom ili ljekarnikom da li smijete piti alkoholna pića.

Zapamtite: "Odgovorno uživajte u blagdanskim zdravicama, jer alkohol i lijekovi mogu biti vrlo opasna kombinacija! Spriječite probleme na vrijeme!"

IZVOR: 

Jakševac Mikša M. Jeste li se ikada zapitali zašto lijekove ne smijete uzimati s alkoholnim pićima? Cybermed, 2007. http://www.cybermed.hr/savjeti_ljekarnika/jeste_li_se_ikada_zapitali_zasto_lijekove_ne_smijete_uzimati_s_alkoholnim_picima

Pužar K, Bach Rojecky L. Alkohol i tablete- nespojiva kombinacija. Moje zdravlje. Večernji list. prosinac 2014.

http://ireta.org/sites/ireta.org/files/Harmful_Interactions%20Alcohol%20%26%20Medications.pdf

National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism http://www.niaaa.nih.gov

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti