Zanimljivi mitovi i zablude o zdravlju koje slobodno možete zaboraviti

Zanimljivi mitovi i zablude o zdravlju koje slobodno možete zaboraviti

Zanimljivi mitovi i zablude o zdravlju koje slobodno možete zaboraviti
  • Objavljeno: Petak, 17.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kada je riječ o zdravlju i našim tijelima, postoji mnogo mitova u koje većina nas vjeruje. Međutim, većina nije ni istinita. Istražili smo neke od najpopularnijih i zanimljivih mitova o tijelu koje bismo trebali odmah zaboraviti!

Alkohol uništava moždane stanice

Prekomjerne količine alkohola mogu poremetiti metabolički proces u tijelu i dovesti do nestašice kisika, što zauzvrat može naštetiti stanicama mozga, ali ih neće u potpunosti uništiti. Dakle, prekomjerna konzumacija alkohola jest štetna, ali čaša vina neće ozbiljnije ugroziti vaše zdravlje.

Šećer čini djecu hiperaktivnom

Ovaj mit je neistinit jer nije problem samo u šećeru nego bilo kojem višku kalorija. Međutim, djeca najviše vole jesti slatkiše, a šećer se brzo probavlja, stoga ga najčešće povezuju s hiperaktivnošću.

Smeđi šećer je zdraviji od bijelog

Većina ljudi smatra da je smeđi šećer zdraviji od bijelog, što je potpuno pogrešno. On je u osnovi i dalje isti šećer, samo što sadrži više vode i smeđu boju od melase.

Antibiotici liječe sve

Mnogi misle da antibiotici liječe prehlade, infekcije i viruse. Istina je da su antibiotici učinkoviti lijekovi ali koji djeluju samo u borbi protiv bakterija. Kada je riječ o virusima, nisu uopće učinkoviti.

Moramo spavati 8 sati tijekom noći

Istina je da se svi razlikujemo, pa tako i naša potreba za spavanjem. Iako je preporuka spavati barem 7 sati tijekom noći, postoje oni kojima je dovoljno samo 5! Potreba za snom može biti genetski uvjetovana, ovisiti o načinu života i dnevnim aktivnostima. Slušajte svoje tijelo!

Lijeva strana mozga je kreativna

Dokazano je da je desna strana mozga odgovorna za logiku i matematiku, a lijeva za kreativne stvari kao što su pjevanje, slikanje, plesanje i stvaranje svih vrsta umjetnosti. Međutim, kada je riječ o kreativnosti, ne postoji samo jedan dio mozga koji je odgovoran za to! Sve je povezano.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije