Alkohol u trudnoći i rascjep

Alkohol u trudnoći i rascjep

Alkohol u trudnoći i rascjep
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje piju po tulumima tijekom prvog tromjesječja trudnoće imaju povišen rizik od rođenja djece s rascjepom usne i rascjepom nepca, prema rezultatima objavljenim u rujanskom izdanju časopisa American Journal of Epidemiology.

Postoje neki dokazi da žene koje piju alkohol tijekom trudnoće imaju veće šanse od onih koje ne piju da će imati dijete s nekim od rascjepa u području lica, napisala je dr. Lisa A. DeRoo s kolegama, ali sažetak prethodnih rezultata je spriječen s različitim kategorijama pića i vremenskim točkama referenci među studijama.

Dr. Roo, s National Institute of Enviromental health Sciencis, Durham, North Carolina s kolegama je istraživala ovu temu u studiji koja je uključivala novorođenčad s oralnim rascjepima koja su rođena u razdoblju između 1996. i 2001. godine u Norveškoj. Ukupno 377-oro novorođenčadi s rascjepom usne sa ili bez rascjepa nepca, 198 samo s rascjepom nepca i 763 djece bez rascjepa su bila uključena u studiju.

Majke su ispunile upitnike unutar nekoliko mjeseci nakon poroda glede konzumacije alkohola tijekom prvog tromjesječja. U usporedbi s onima koje nisu pile alkohol, žene koje su pile barem 5 pića na nekom prigodnom događaju su imale više od dva puta povišen rizik od pojave rascjepa usne ili nepca u novorođenčeta. Za žene koje su pile ovu količinu alkohola na tri ili više prigode, rizik od rascjepa je utrostručen.

Istraživači su zaključili: Ovi podaci o mogućim daljnjim (negativnim) učincima alkohola naglašavaju poruku javnog zdravstva da žene ne bi trebale piti alkohol tijekom trudnoće, objavljeno je na Reuters Health.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti