Analiza urina pokazuje djelotvornost lijeka

Analiza urina pokazuje djelotvornost lijeka

Analiza urina pokazuje djelotvornost lijeka
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.12.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Britanski znanstvenici su otkrili da je moguće predvidjeti odgovor na liječenje određenim lijekom analizom urina prije samog uzimanja medicinskog pripravka.

Britanski znanstvenici iz Imperial Collega u Londonu i Zaklade za istraživanje i razvoj poznate farmaceutske kuće Pfeizer, otkrili su da se analizom pojedinih dijelova u urinu može predvidjeti kako će osoba reagirati na liječenje paracetamolom.

U ovom istraživanju sudjelovalo je je 99 zdravih muškaraca, a svakom od njih analiziran je urin prije uzimanja paracetamola.

Urin je analiziran i šest sati nakon uzimanja lijeka, a istraživači su gledali razinu različitih produkata metabolizma.

Analiza je pokazala da muškarci s višom razinom spoja nazvanog paracresol sulfat razgrađuju paracetamol drugačije od muškaraca s nižom razinom spomenutog spoja.
Profesor Jeremy Nicholsnon, autor istraživanja objavljenog u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, opisao je rezultate istraživanja 'ohrabrujućima'.

"Pretklinička istraživanja pokazala su da je možda moguće predvidjeti kako osoba reagira na lijek analiziranjem metabolitskog profila prije uzimanja lijeka, no ovo je prvi put da je netko pokazao da se takav test može provesti i kod ljudi," rekao je.

Paracetamol se prvi put uporabio 1887. godine, no nije bio u širokoj uporabi sve do sredine dvadesetog stoljeća.
Poznat je i pod nazivom acetaminofen, a uporabljuje se za snižavanje povišene tjelesne temperature te olakšanje simptoma glavobolje i različitih drugih vrsta boli.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti