Smanjite rizik od demencije za 60%
Rrizik za Alzheimerovu bolest može se smanjiti i do 60% ako se pažljivo slijedi zdrava i raznolika mediteranska prehrana i istovremeno redovito vježba.
Istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of American Medical association, pokazalo je da ljudi koji su bili fizički aktivni imaju 33% manji rizik za razvoj Alzheimerove bolest, a ljudi koji su se držali pravila mediteranske prehrane imaju 40% manji rizik.
Oni koji su radili oboje imaju 60% manji rizik za razvoj Alzheimerove bolesti.
Glasnogovornik britanske udruge oboljelih od Alzheimerove bolesti komentirao je da ljudi ne shvaćaju da mogu svašta učiniti kako bi smanjili rizik za razvoj te bolesti.
"Mediteranska prehrana u kojoj ima puno zelenog lisnatog povrća, ribljeg ulja, oraha i malo zasićenih masti nevjerojatno je zdrav pristup prehrani i može smanjiti rizik za razvoj demencije," tvrde stručnjaci.
"Ovo istraživanje pokazuje da je kombinacija ovakve prehrane s redovnim vježbanjem jedan od najboljih načina na koji možete umanjiti vjerojatnost za razvoj demencije," dodao je glasnogovornik.
Na kraju je zaključio kako je 'važno' da se demencije napadne, jer će sljedećih deset godina mnogo ljudi oboljeti od te bolesti.
-
Recept dana
Juneći gulaš s mahunama
1:30h12345 -
Recept tjedna
Salata s kozicama
15 min12345 -
Recept mjeseca
Rotkohl ili pirjani "njemački"...
1:30h12345