Ananas opušta, potiče probavu i jača kosti!

Ananas opušta, potiče probavu i jača kosti!

Ananas opušta, potiče probavu i jača kosti!
  • Objavljeno: Nedjelja, 27.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ovo sočno voće je odličan izvor vitamina A, C, kalcija, mangana, kalija i dijetalnih vlakana. Dosadašnja istraživanja su pokazala da ananas ima pozitivno djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma.

Potiče rad probavnog sustava

Ananas smanjuje rizik od nastanka zatvora, poboljšava apsorpciju hranjivih spojeva i ublažava žgaravicu. Jedna šalica ananasa sadrži 2.2 grama vlakana koji su ključni za uravnotežen rad probavnog sustava.

Jača kosti

Ananas je jako dobar izvor mangana, minerala koji jača kosti i vezivno tkivo. Jedna šalica soka od ananasa sadrži čak 73% od preporučene dnevne doze mangana. Ovaj mineral ubrzava metabolizam, potiče apsorpciju kalcija i stimulira rad živčanog sustava.

Smanjuje razinu hormona stresa

Nekoliko nutritivnih spojeva sudjeluje u regulaciji razine hormona stresa u tijelu, uključujući vitamine B kompleksa. Ananas je jako dobar izvor vitamina B1 i B6 koji smanjuju razinu hormona stresa, kao i vitamina C koji smanjuje rizik od nastanka oštećenja uzrokovanih visokom razinom stresa.

Smanjuje rizik od nastanka raka

Ananas je odličan izvor antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i štite stanice od oštećenja. Glavni aktivni sastojak ananasa je bromelain koji se pokazao učinkovitim u prevenciji daljnjeg širenja stanica raka, a jedno istraživanje je pokazalo da potiče stanice raka dojke i gušterače na samouništenje.

Saznajte zašto trebate piti smoothie od banane i ananasa!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti