Anksioznost i bolesti srca

Anksioznost i bolesti srca

Anksioznost i bolesti srca
  • Objavljeno: Četvrtak, 08.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje pokazalo je da ljudi koji imaju problema sa srcem, a uz to imaju i anksiozni poremećaj, imaju i veći rizik za moždani udar ili zatajenje srca.

Znanstvenici sa sveučilišta u nizozemskom gradu Tilburgu proučili su 1.015 ambulantnih pacijenata sa stabilnom anginom pektoris.
Pacijente se pratilo u prosjeku 5,6 godina, a tijekom tog perioda ukupno je zabilježen 371 slučaj moždanog ili srčanog udara.

Istraživači su otkrili da je među sudionicima istraživanja koji su imali postavljenu dijagnozu anksioznog poremećaja postotak takvih slučajeva bio 9,6%, a među pacijentima koji nisu imali postavljenu tu dijagnozu taj je postotak bio samo 6,6%.

U članku objavljenom u stručnom časopisu Archives ofGeneral Psychiatry autori ovog istraživanja napisali su da bi anksioznost mogla biti jedan od čimbenika koji se procjenjuju prilikom ocjene rizika za moguće probleme sa srcem i krvnim žilama koje opskrbljuju srce kisikom.

Anksioznost je stanje karakterizirano osjećajem unutrašnje uznemirenosti, uplašenosti i straha da će se nešto strašno dogoditi, a procjenjuje se da čak oko 10% populacije ima određeni oblik anksioznosti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti