Antioksidansi štite žene od srčanog udara?

Antioksidansi štite žene od srčanog udara?

Antioksidansi štite žene od srčanog udara?
  • Objavljeno: Utorak, 02.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prehrana bogata antioksidansima, naročito onima iz voća i povrća, može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara, tvrde švedski znanstvenici.

U istraživanju je sudjelovalo više od 32.500 žena u dobi od 49 do 83. Nakon što su ispunile upitnik o svojim prehrambenim navikama, znanstvenici su ih promatrali u razdoblju od 10 godina, tijekom kojega je 1.100 žena doživjelo srčani udar.

Žene, čija je prehrana bila bogata antioksidansima, imale su za 20% manji rizik od nastanka srčanog udara. One su dnevno konzumirale čak 7 porcija voća i povrća, što je 3 puta više od žena koje su doživjele srčani udar.

"Naše istraživanje je prvo koje je proučavalo učinak antioksidansa na rizik od nastanka srčanog udara", izjavila je voditeljica istraživanja Alicja Wolk.

Postoji veliki broj različitih tipova dijeta, ali one koje se temelje na konzumiranju voća i povrća su najučinkovitije, tvrde znanstvenici čije je istraživanje objavljeno u časopisu The American Journal of Medicine.

Iako su znanstvenici utvrdili da postoji povezanost između povećane konzumacije antioksidansa i smanjenja rizika od nastanka srčanog udara, još uvijek to nisu dokazali, stoga je potrebno nastaviti istraživanje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti