Antioksidansi u jabuci produljuju životni vijek
Jabuke sadrže antioksidanse, hranjive tvari koje usporavaju proces starenja i neke bolesti, pa tako i produljuju prosječni životni vijek za 10 posto.
Rezultati, dobiveni s vinskim mušicama umjesto ljudi u stotinama istraživačkih projekata svake godine, pokazuju slične nalaze na antioksidansima iz jabuke i na drugim životinjskim testovima.
Pripremite muffine od jabuka i zobenih pahuljica!
Zhen-Yu Chen i kolege s Kineskog sveučilišta u Hong Kongu, napominju kako slobodni radikali, štetne tvari u tijelu, uzrokuju nepoželjne promjene vezane uz starenje i neke bolesti, prenosi portal Top News.
Chen i suradnici dodaju kako rezultati podupiru i one iz drugih istraživanja, uključujući i onaj u kojem žene koje često jedu jabuke imaju 13-22 posto smanjen rizik od razvoja srčanih bolesti.
Voće i povrće, osobito vedro obojene namirnice kao što su rajčica, brokula, borovnica i jabuka, imaju izvrstan izvor antioksidansa koji se mogu boriti protiv ove štete, navode znanstvenici s Kineskog sveučilišta.
Prethodno istraživanje s drugim testnim životinjama dalo je naslutiti kako antioksidansi u jabuci mogu produljiti prosječni životni vijek. U ovom istraživanju, istraživači su proučavali da li različiti antioksidansi u jabuci, poznatiji kao polifenoli, mogu učiniti istu stvar kod voćnih mušica.
Pripremite smoothie od jabuke i badema za mršavljenje!
Istraživači su otkrili kako polifenoli u jabuci ne samo da produljuju prosječni životni vijek voćne mušice, već im i pomažu sačuvati sposobnost hodanja, penjanja i općenito kretanja.
Osim toga, polifenoli u jabuci su obrnuli razine različitih biokemijskih tvari koje nalazimo kod starijih voćnih mušica, a koje koristimo kao markere za pogoršanje koje je povezano s dobi te za općenito približavanje smrti.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345