Antioksidansi u jabuci produljuju životni vijek

Antioksidansi u jabuci produljuju životni vijek

Antioksidansi u jabuci produljuju životni vijek
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Jabuke sadrže antioksidanse, hranjive tvari koje usporavaju proces starenja i neke bolesti, pa tako i produljuju prosječni životni vijek za 10 posto.

Rezultati, dobiveni s vinskim mušicama umjesto ljudi u stotinama istraživačkih projekata svake godine, pokazuju slične nalaze na antioksidansima iz jabuke i na drugim životinjskim testovima.

Pripremite muffine od jabuka i zobenih pahuljica!

Zhen-Yu Chen i kolege s Kineskog sveučilišta u Hong Kongu, napominju kako slobodni radikali, štetne tvari u tijelu, uzrokuju nepoželjne promjene vezane uz starenje i neke bolesti, prenosi portal Top News.

Chen i suradnici dodaju kako rezultati podupiru i one iz drugih istraživanja, uključujući i onaj u kojem žene koje često jedu jabuke imaju 13-22 posto smanjen rizik od razvoja srčanih bolesti.

Voće i povrće, osobito vedro obojene namirnice kao što su rajčica, brokula, borovnica i jabuka, imaju izvrstan izvor antioksidansa koji se mogu boriti protiv ove štete, navode znanstvenici s Kineskog sveučilišta.

Prethodno istraživanje s drugim testnim životinjama dalo je naslutiti kako antioksidansi u jabuci mogu produljiti prosječni životni vijek. U ovom istraživanju, istraživači su proučavali da li različiti antioksidansi u jabuci, poznatiji kao polifenoli, mogu učiniti istu stvar kod voćnih mušica.

Pripremite smoothie od jabuke i badema za mršavljenje!

Istraživači su otkrili kako polifenoli u jabuci ne samo da produljuju prosječni životni vijek voćne mušice, već im i pomažu sačuvati sposobnost hodanja, penjanja i općenito kretanja.

Osim toga, polifenoli u jabuci su obrnuli razine različitih biokemijskih tvari koje nalazimo kod starijih voćnih mušica, a koje koristimo kao markere za pogoršanje koje je povezano s dobi te za općenito približavanje smrti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti