Antipsihotici protiv suicida

Antipsihotici protiv suicida

Antipsihotici protiv suicida
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U pacijenata s izraženom ili major depresijom, se doima da dodavanje antipsihotika risperidona njihovoj terapiji protiv depresije reducira suicidalne misli.

U časopisu Journal of Clinical Psychiatry, dr. Xiaohua Li s University of Alabama, Birmingham i njegovi kolege su istaknuli da terapija antidepresivima sama često nije dovoljna za liječenje rizičnih simptoma depresije.

Da bi istražili može li pomoći risperidon, istraživači su promatrali 24 pacijenta sa suicidalnim mislima koji su nasumično bili raspoređeni da primaju risperidon ili inaktivni placebo u dodatku njihove terapije antidepresivima.

Koristeći Beck ljestvicu za suicidalne ideje (Beck Scale for Suicidal Ideation, BSSI) i drugog liječnika i testove samo-procjene, tim je pronašao da je terapija risperidonom vodila ka značajnoj redukciji misli o samoubojstvu koja se nastavila tijekom perioda liječenja od 8 tjedana.

Oboje, i placebo i risperidon su postigli u 22 pacijenta smanjenje u prosječnom BSSI rezultatu u prvom tjednu. No ipak, samo u grupi koja je primala risperidon je uočena daljnja redukcija u BSSI bodovanju između prvog i zadnjeg tjedna.

Risperidon je također popravio druge simptome kao što je impulzivnost koja se čini povezanom s rizikom od suicida kod određene osobe. Komentirajući ove rezultate, Li je izjavio za Reuters Health, da učinkovito liječenje za suicidalne misli, koje su često povezane s major depresijom, ostaje neutvrđeno.

Anti-suicidalni učinak risperidona pronađen u ovoj studiji je posebno vrijedan u kratkoročnom liječenju suicidalnih razmišljanja kao i drugih izraženih simptoma depresije. Zbog činjenice da je ova studija bila mala, potrebne su druge studije za potvrdu ovih rezultata kao i procjenu koristi drugih antipsihotika u smanjenje suicidalnih misli u depresivnih pacijenata, dodao je autor na kraju.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti