Apneja ugrožava zdravlje kostiju

Apneja ugrožava zdravlje kostiju

Apneja ugrožava zdravlje kostiju
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje znanstvenika s Tajvana pokazuje da apneja povećava rizik od nastanka osteoporoze, naročito među ženama i osobama starije životne dobi.

Apneja uzrokuje kratak prestanak disanja u više navrata tijekom noći, a prethodna istraživanja su pokazala da povećava rizik od nastanka moždanog i srčanog udara, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Znanstvenici su proučavali zdravlje 1377 sudionika, a nekima je dijagnosticirana apneja. U razdoblju od 6 godina su pratili kako se zdravlje njihovih kostiju mijenja.

Otkrili su da je osteoporoza čak 2.7 puta češća među osobama koje pate od apneje, u odnosu na osobe koje ne pate od apneje.

"Neliječena apneja može narušiti zdravlje većine tjelesnih sustava, uključujući i koštani sustav", izjavio je jedan od voditelja istraživanja dr. Kai-Jen Tien.

Apneja uzrokuje manjak kisika u tijelu. To može oslabiti kosti i povećati rizik od nastanka osteoporoze. Neliječeno stanje može uzrokovati frakture kostiju i značajno smanjiti kvalitetu života.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, ističu da trebamo obratiti veću pažnju na djelovanje apneje na cjelokupno zdravlje organizma.

Apneju je teško dijagnosticirati jer se događa kada osoba spava. Ako sumnjate u to da patite od apneje, svakako se obratite liječniku. Neki od simptoma apneje, koji se manifestiraju u budnom stanju, su kroničan umor, bez obzira na količinu sna i poteškoće s koncentracijom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti