Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Apneja ugrožava zdravlje kostiju

Apneja ugrožava zdravlje kostiju

Apneja ugrožava zdravlje kostiju
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.04.2014.
  • Broj pregleda: 413
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje znanstvenika s Tajvana pokazuje da apneja povećava rizik od nastanka osteoporoze, naročito među ženama i osobama starije životne dobi.

Apneja uzrokuje kratak prestanak disanja u više navrata tijekom noći, a prethodna istraživanja su pokazala da povećava rizik od nastanka moždanog i srčanog udara, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Znanstvenici su proučavali zdravlje 1377 sudionika, a nekima je dijagnosticirana apneja. U razdoblju od 6 godina su pratili kako se zdravlje njihovih kostiju mijenja.

Otkrili su da je osteoporoza čak 2.7 puta češća među osobama koje pate od apneje, u odnosu na osobe koje ne pate od apneje.

"Neliječena apneja može narušiti zdravlje većine tjelesnih sustava, uključujući i koštani sustav", izjavio je jedan od voditelja istraživanja dr. Kai-Jen Tien.

Apneja uzrokuje manjak kisika u tijelu. To može oslabiti kosti i povećati rizik od nastanka osteoporoze. Neliječeno stanje može uzrokovati frakture kostiju i značajno smanjiti kvalitetu života.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, ističu da trebamo obratiti veću pažnju na djelovanje apneje na cjelokupno zdravlje organizma.

Apneju je teško dijagnosticirati jer se događa kada osoba spava. Ako sumnjate u to da patite od apneje, svakako se obratite liječniku. Neki od simptoma apneje, koji se manifestiraju u budnom stanju, su kroničan umor, bez obzira na količinu sna i poteškoće s koncentracijom.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti