Boravak u prirodi pospješuje mentalno zdravlje

Boravak u prirodi pospješuje mentalno zdravlje

Boravak u prirodi pospješuje mentalno zdravlje
  • Objavljeno: Subota, 19.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da osobe, koje žive u blizini zelenih površina, imaju bolje mentalno zdravlje.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Environmental Research and Public Health, ističu da boravak u prirodi može pomoći u prevenciji depresije i smanjiti razinu stresa i anksioznosti.

Znanstvenici su analizirali podatke o zdravlju 2479 osoba koje žive u različitim dijelovima grada. U obzir su uzimali i životne navike sudionika, kao što su tip prehrane i razina fizičke aktivnosti.

Rezultati su pokazali da što su sudionici živjeli bliže zelenim površinama, to su imali bolje mentalno zdravlje, bili su pozitivniji i zadovoljniji vlastitim životom.

Znanstvenicima još uvijek nije poznat točan način na koji boravak u prirodi pospješuje mentalno zdravlje, prenosti Prevention.

Poznato je da fizička aktivnost ima blagotvoran učinak na mentalno zdravlje, a povećanjem vremena boravljenja u prirodi se povećava i razina fizičke aktivnosti pa znanstvenici vjeruju da je to jedan od načina na koji boravak u prirodi djeluje pozitivno na mentalno zdravlje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti