Avokado štiti od raka?

Avokado štiti od raka?

Avokado štiti od raka?
  • Objavljeno: Utorak, 24.04.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje je provedeno u Meksiku, državi koja je najveći svjetski proizvođač avokada, gdje su znanstvenici su proučavali utjecaj ulja avokada na slobodne radikale, za koje se vjeruje da igraju važnu ulogu kod nastanka raka i ošrećenja arterija.  

Znanstvenici su učinak avokada promatrali na stanicama kvasca. Stanice su tretirali avokadovim uljem te su primijetili da se broj slobodnih radikala znatno smanjuje te da stanice mogu preživjeti i u ugroženim uvjetima.

Slobodni radikali mogu narušiti zdravlje organizma. To su prirodne otpadne tvari metabolizma koje mogu nastati zbog različitih faktora kao što je duhanski dim, zračenje ili zagađenje okoliša.

Glavna prednost ulja avokada je ta što dopire do slobodnih radikala u mitohondrijima, za razliku od ostalih antioksidansa.

"Najveći je problem što većina antioksidansa ne može djelovati na slobodne radikale u mitohondrijima", DailyMail prenosi izjavu prof. Christophera Cortes - Roja.

Dakle, slobodni radikali mogu oštetiti mitohondrije, zbog čega stanica ne može proizvoditi energiju te umire.

Prof. Cortes - Rojo je dodao kako "ovi rezultati pokazuju da avokado uzrokuje brži dotok kisika u motohondrijima, zbog čega stanica brže dolazi do hranjivih tvari."

"Mi ćemo morati potvrditi da će ono što smo primijetili kod stanica kvasca imati isti učinak kod ljudi", dodao je prof. Cortes - Rojo.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti