Ovo savršeno ljetno voće štiti od raka, ublažava upale i čini vas mršavijima!

Ovo savršeno ljetno voće štiti od raka, ublažava upale i čini vas mršavijima!

Ovo savršeno ljetno voće štiti od raka, ublažava upale i čini vas mršavijima!
  • Objavljeno: Subota, 20.06.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Dinja je dobra za zdravlje cjelokupnog organizma jer osvježava i hrani čitavo tijelo. Dinja je dobar izvor dijetalnih vlakana, niacina, vitamina B6 i folne kiseline, a bogata je vitaminima A iC te kalijem. Istraživanja su pokazala da dinja može pomoći u prevenciji i liječenju niza bolesti, poremećaja i stanja.

Dinja hidratizira tijelo

Sastav dinje čini 90% vode, elektroliti, vitamini i minerali pa je odlična za hidrataciju tijekom vrućih ljetnih dana. Elektroliti su neophodni za prevenciju toplotnog udara i iscrpljenosti uzrokovane vrućinama, a ako ne možete popiti 2 l vode dnevno, popijte smoothie ili sok od dinje kao zamjenu.

Dinja pomaže u mršavljenju

Dinja sadrži malo kalorija i puno vode, što vam ne stvara dodatne kalorije, a satima vas drži sitima. Osim toga, dinja ubrzava rad probave i sprječava zatvor, što će dodatno potaknuti tijelo da se riješi nakupljenih toksina i plinova i smanji tjelesnu težinu.

Dinja smanjuje rizik od nastanka raka

Dinja je jako dobar izvor antioksidanata, kao što su beta karoten, lutein i zeaksantin. Ovi antioksidanti smanjuju razinu slobodnih radikala koji povećavaju rizik od nastanka raka debelog crijeva, prostate, dojke, endometrija, pluća i gušterače.

Klikni na link ili sliku i saznaj kako pripremiti smoothie od dinje za fit tijelo!

Dinja pomaže u kontroli dijabetesa tipa 2

Preliminarna istraživanja pokazala su da dinja regulira osjetljivost tijela na inzulin. Dinja može spriječiti nagle promjene šećera u krvi, što dijabetičarima daje bolju kontrolu nad bolešću.

Dinja ublažava kroničnu upalu

Dinja je izvrstan izvor kolina koji ublažava kroničnu upalu, a istraživanja su pokazala da kronična upala povećava rizik od nastanka niza bolesti, uključujući različite vrste raka, bolesti kardiovaskularnog sustava i dijabetes tipa 2.

Dinja štiti zdravlje očiju

Zahvaljujući visokom udjelu vitamina A i C, dinja može smanjiti rizik od nastanka bolesti očiju za čak 36% pa se preporučuje redovita konzumacija u kombinaciji s mrkvom.

Dinja alkalizira tijelo

Poznato je da pH dinje iznosi 8.5, što znači da ima alkalno djelovanje, smanjuje kiselost tijela i potiče eliminaciju toksina. Brojna istraživanja su pokazala da postoji povezanost između prekomjerne kiselosti tijela i povećanog rizika od nastanka raka, što dinju čini idealnim voćnim izborom.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti