Dinja štiti od raka, akalizira i ublažava upalu!

Dinja štiti od raka, akalizira i ublažava upalu!

Dinja štiti od raka, akalizira i ublažava upalu!
  • Objavljeno: Petak, 01.07.2016.
  • Broj pregleda: 563
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dinja je dobra za zdravlje cjelokupnog organizma. Osvježava i hrani čitavo tijelo. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, niacina, vitamina B6 i folne kiseline, a jako dobar izvor vitamina A, C i kalija. Istraživanja su pokazala da dinja može pomoći u prevenciji i liječenju niza bolesti, poremećaja i stanja.

Smanjuje rizik od nastanka raka

Dinja je jako dobar izvor antioksidanata, kao što su beta karoten, lutein i zeaksantin. Ovi antioksidanti smanjuju razinu slobodnih radikala koji povećavaju rizik od nastanka raka debelog crijeva, prostate, dojke, endometrija, pluća i gušterače.

Otkrijte koja hrana će vam pomoći u borbi protiv raka!

Alkalizira tijelo

Dinja ima pH 8.5. To znači da ima alkalno djelovanje, smanjuje kiselost tijela i potiče eliminaciju toksina. Brojna istraživanja su pokazala da postoji povezanost između prekomjerne kiselosti tijela i povećanog rizika od nastanka raka.

Ublažava kroničnu upalu

Dinja je jako dobar izvor kolina koji ublažava kroničnu upalu. Istraživanja su pokazala da kronična upala povećava rizik od nastanka niza bolesti, uključujući različite vrste raka, bolesti kardiovaskularnog sustava i dijabetes tipa 2.

Pomaže u kontroli dijabetesa tipa 2

Preliminarna istraživanja su pokazala da dinja regulira osjetljivost tijela na inzulin. Dinja može spriječiti nagle promjene šećera u krvi, što dijabetičarima daje bolju kontrolu nad bolešću.

Štiti zdravlje očiju

Zahvaljujući visokom udjelu vitamina A i C, dinja može smanjiti rizik od nastanka bolesti očiju za čak 36%.

Hidratizira

Dinja se sastoji od oko 90% vode, sadrži elektrolite, vitamine i minerale. Odlična je za hidrataciju tijekom vrućih ljetnih dana. Elektroliti su neophodni za prevenciju toplotnog udara i iscrpljenosti uzrokovane vrućinama.

Otkrijte kako dehidracija narušava vaše zdravlje!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti