Bojite se visine? Uzmite pilulu!

Bojite se visine? Uzmite pilulu!

Bojite se visine? Uzmite pilulu!
  • Objavljeno: Četvrtak, 31.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su otkrili kako konzumiranje tablete koja u sebi ima hormon stresa kortizol, može pomoći u smanjenju fobije.

Hormon, koji je dio tjelesne reakcije na opasnost, čini se da pomaže mozgu da se „otvori" kako bi se mogao „reprogramirati" te da se tako trajno uklone tjeskobe.

Ispitivanje na 40 bolesnika s akrofobijom (strah od visokih mjesta i rubova) otkrilo je kako se onima kojima je dan kortizol u kombinaciji s bihevioralnom terapijom, dramatično smanjila averzija.

Polovici ispitanika dodijeljen je ili lijek ili placebo, sat vremena prije nego su podvrgnuti vožnji u virtualnom liftu.

Njihov strah je mjeren tri do pet dan zaredom te ponovno mjesec dana nakon, tako što su im dali standardne upitnike za akrofobiju te putem senzora koji su mjerili količinu njihovog izlučenog znoja.

U usporedbi s onima koji su dobili placebo pilule, sudionici koji su konzumirali kortizol doživjeli su znatno manje tjeskobe te manji porast znojenja na koži.

Učinak je također trajao puno duže i bio je vidljiv i mjesec dana kasnije.

Neuroznanstvenik dr. Dominique de Quervain i kolege s Basel University-a u Švicarskoj, objašnjavaju kako ovo istraživanje sugerira da kortizol može poboljšati „terapiju izloženosti" kako bi se smanjio strah od visine, prenosi Telegraph.

Ovaj način uključuje ponavljanje, ali pod kontrolom, izloženosti situacijama koje izazivaju strah te tako postupno prigušujemo te strahove.

Istraživači su dodali kako „je dodavanje kortizola u terapiju izloženosti rezultiralo sa znatno većim smanjenjem u strahu od visine u usporedbi s placebom, a oni su mjereni s upitnikom za akrofobiju nakon tretmana te kod ponovnog praćenja."

„Nadalje, ispitanici koji su primali kortizol pokazali su značajno veće smanjenje akutne tjeskobe tijekom virtualnog izlaganja fobičnim situacijama nakon tretmana te je kod ponovnog praćenja uočeno znatno manje znojenja na koži koje je uzrokovano izloženosti fobiji."

Dr. Dominique de Quervain zaključuje kako rezultati daju dodatne dokaze kako istraživanje pokazuje da strah može biti kontroliran lijekovima i kako takva istraživanja mogu doprinijeti „razvoju novih terapijskih strategija za liječenje anksioznih poremećaja."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti