Bol u trbuhu i obroci

Bol u trbuhu i obroci

Bol u trbuhu i obroci
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U većine pacijenata s funkcionalnom dispepsijom, obroci pogoršavaju simptome koji uključuju stalnu bol u području gornjeg dijela abdomena, osjećaj punoće, nadutost, mučninu i druge simptome, prema novom izvještaju objavljenom u časopisu "Gut".

To se stanje dijagnosticira nakon isključivanja svih drugih mogućih uzroka ili bolesti, kao što su gastrezofagelna refluksna bolest ili čir na želucu, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Poskupina pacijenata s funkcionalnom dispepsijom opisuje simptome vezane za obroke, objasnili su dr. J. Tack i njegovi kolege s University Hospital Gasthuisberg, Leuven, Belgija.

Svrha njihove studije, koja je uključivala 218 pacijenata, bila je procijeniti učestalost simptoma vezanih za obroke i promotriti povezanost između obroka i specifičnih simptoma. Simptomi su uključivali bol u trbuhu, osjećaj punoće, nadutost, mučninu, žgaravicu i podrigivanje.

Sudionici su popunili upitnik o simptomima i nakon toga su zamoljeni da ocjene različite simptome dok su bili podvrgnuti izdisajnom testu pražnjenja želuca, prema izvještaju.

Intenzitet svih simptoma povećao se 15 minuta nakon obroka i trajao je puna 4 sata trajanja studije. Vršak izraženosti simptoma osjećaja punoće i nadutosti bio je vrlo rano, praćen vrškom izraženosti mučnine i podrigivanja, i dugotrajnijom trajanju boli i žgaravice.

Ukupno, 79% pacijenata opisalo je pogoršanje simptoma povezano s obrokom. U tih pacijenata, izražen osjećaj punoće nakon obroka bio je najizraženiji simptom, dok je kod pacijenata bez pogoršanja simptoma nakon obroka, najizraženiji simtpom bila bol u području gornjeg dijela abdomena.

Preosjetljivost želuca bila je uobičajenija u pacijenata s pogoršanjem simptoma vezanim za obroke nego u onih kod kojih to nije bio slučaj: 27,5% naprema 7,7%, istaknuli su autori.

Rezultati "uvjerljivo pokazuju da se u velikoj većini pacijenata s funkcionalnom dispepsijom simptomi pogoršavaju vezano za obroke", zaključio je tim. "Glavna razlika između pacijenata s i bez samouočnog pogoršanja simtpoma nakon obroka je vrsta simptoma koji je najizraženiji".

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti