Nasilnici uživaju u boli

Nasilnici uživaju u boli

Nasilnici uživaju u boli
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Snimke mozga tinejdžera s agresivnim nasilničkim ponašanjem upućuju na to da bi oni zapravo mogli uživati promatrajući druge koji pate, izjavili su istraživači iz Sjedinjenih Američkih Država, objavljeno je na Reuters Healthu.

I dok je to tek malo iznenađenje za one koji su trpjeli nasilje agresivaca, istraživači to nisu očekivali, izjavio je u telefonskom intervjuu Benjamin Lahey s University of Chicago koji je radio na studiji.

"Razlog zašto smo bili iznenađeni je taj da je prevladavajući pogled na tu djecu da su hladna i bez emocija u svojoj agresiji", rekao je Lahey, čija je studija objavljenja u časopisu "Biological Psychology".

"Ovo upućuje na to da im je poprilično stalo", rekao je Lahey, koji je radio na studiji zajedno s Jean Decety, također s University of Chicago. Istraživači su usporedili 8 mladića u dobi od 16 do 18 godina da agresivnim poremećajem ponašanja sa skupinom od 8 adolescenata koji nisu imali nikakve znakove agresije.

Mladići s poremećajem ponašanja pokazali su razorno ponašanje, kao što je počinjanje tuče, korištenje oružja i krađa nakon suočavanja sa žrtvom.

Istraživači su objema skupinama pokazali video snimke na kojima netko nanosi bol drugoj osobi i pratili su aktivnost mozga s tipom prikaza naziva funkcionalna magnetska rezonancija (ili fMR).

Kod agresivnih tinejdžera, regije mozga povezane s osjećajem nagrade - amigdala i ventralni striatum - postale su vrlo aktivne kada su promatrali nanošenje boli.

Ali pokazali su slabu aktivnost u regiji mozga koja je uključena u samoregulaciju - medijalni prefrontalni korteks i temporoparijetalni spoj - što je uočeno u kontrolnoj skupini.

"U potpunosti je moguće da se ti prikazi pojavljuju na taj način jer oni doživljavaju promatranje boli kod drugih kao uzbudljivu zabavu i ugodu", izjavio je Lahey.

"Trebali bi još testirati tu tvrdnju, ali čini se da je tomu zaista tako", dodao je. Lahey je rekao da su razlike između tih dviju skupina jake i upadljive, ali je upozorio da je studija bila mala i da je potrebna potvrda veće studije.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti